Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Snoekbaarzen Vinkeveen

Een duik in de Vinkeveense plassen, al langere tijd wil René het toch eens doen. Vandaag staat het dan eindelijk in de planning, een bootduik met Scuba Academie!


Datum: 29 juni 2016
Duiklocatie: Vinkeveen Eiland 8

duikreport-call-to-action-350x85

Een duik in de Vinkeveense plassen, al langere tijd wil ik het toch eens gaan doen. Vandaag staat het dan eindelijk in de planning, een bootduik met Scuba Academie naar Eiland 8. Ik hoef wederom niet ver te rijden, want ik kom vanaf mijn werk in Hoofddorp, ik heb er zin in!

Het weer is vandaag helaas niet bepaald geweldig, het is grijs en het waait hard. Als ik om 18.00u in Vinkeveen aankom, is Linda er ook net en samen lopen we naar de gezellige overdekte buitenbar van Scuba Academie waar een groepje duikers nog aan de barbecue zit. Het is er gezellig en we worden hartelijk ontvangen door Cees en zijn crew. Linda en ik eten eerst nog even een door Linda meegebrachte gezonde maaltijd, want we zijn ruimschoots op tijd. De boot vertrekt pas om 20.00u.

Eventjes is het niet zeker of we nog wel gaan, we horen van Cees dat er slechts vier personen zijn aangemeld. We wachten dus nog op Ron en een laatste gast. De twijfel slaat nog sterker toe als het ineens echt serieus begint te regenen, de motivatie om nog van onze plek af te komen vanavond daalt naar een dieptepunt. Maar als duiker nummer vier arriveert besluiten we toch nog te gaan. Mireille is de redder van de avond! We kletsen nog even wat en daarna gaan we op ons gemakje onze spullen pakken en omkleden. Niet in de regen natuurlijk, maar beschut in de schuur van Cees.

De setjes worden opgebouwd en alvast in één van de herkenbare boten van Scuba Academie gelegd, daarna trekken we onze duikpakken aan en zijn we klaar voor vertrek. Schipper Ricardo trekt zijn waterdichte overpak aan, want die mag aan boord blijven als wij onder water liggen en dat is met dit weer niet het allerleukste natuurlijk. Maar wij hebben er toch zin in gekregen, kom maar op met die duik!

We varen naar Eiland 8, naar de zogenaamde “snoekentuin”, krijg ik te horen. Blijkbaar zit daar momenteel een groep met grote snoekbaarzen. Nou mijn interesse is gewekt hoor! Een snoekbaars heb ik nog nooit gezien, laat staat meerdere tegelijk. Op het water geniet ik ondanks het weer van de rust en de luxe van zo’n boot. Dit is echt een leuke afwisseling met de duiken in Zeeland die ik normaal maak. Ik vind het nu al leuk en we moeten het water nog in!

Eenmaal bij de duikstek aangekomen krijgen we een korte, maar duidelijke briefing van schipper Ricardo, wordt de duikvlag zichtbaar aangebracht en de ankers uitgegooid. We trekken onze sets aan en gaan via de trap te water. Maximale duiktijd wordt op één uur gezet, wat mij voor vanavond ook meer dan prima lijkt. Ik laat Linda, Ron en Mireille eerst gaan, zij hebben hier de meeste ervaring, dus ik volg hen onder water op de voet. Echt ver is de plek van de snoekbaarzen niet, dus dat komt goed.

Het water is heerlijk van temperatuur, het zicht vind ik ook goed en ik kan iedereen goed zien. We duiken richting de kop van het eiland. Onderweg kijk ik rond over het landschap dat vooral gedomineerd wordt door groen wier richting de kant en zand en driehoeksmosseltjes richting de diepte. Ik ontdek al vrij snel de welbekende rivierkreeftjes en moet er zelfs even eentje bevrijden. Het kreeftje zit vast, maar ik zie niet waaraan. Al vrij snel schiet het diertje er vandoor in zijn achteruit.

Niet veel later zie ik een grote zandplaat verschijnen, in eerste instantie zie ik verder niets. Maar dan doemen uit de donkere achtergrond ineens grote schimmen op en komen langzaam dichterbij. Het zijn de snoekbaarzen waar we voor gekomen zijn! Jeetje, wat zijn ze groot zeg. Ik had er nooit echt een goede voorstelling van, maar die snoekbaarzen zijn serieus imposante vissen. Wat gaaf zeg, ik vind het nu al een topduik!

Met mijn fisheyelens probeer ik foto’s te maken, maar enerzijds is het niet de ideale lens voor dit soort vissen en anderzijds is er ook onvoldoende daglicht om nog voldoende achtergrondlicht binnen te krijgen. Dus de ISO-waarde zet ik flink omhoog en ga vanuit daar weer naar acceptabele instellingen werken. Dat lukt en uiteindelijk maak ik wat “snapshots” van de snoekbaarzen, maar ook van Ron, Mireille en Linda. Een tijdje blijven we hier met zijn vieren hangen. Ik heb helemaal geen zin om verder te duiken, dit tafereel aanschouwen ga ik nog wel even volhouden. De grote grijze vissen cirkelen om mij heen. Net als ik denk dat ik een foto kan maken, schiet de snoekbaars weer weg. Steeds net wat te ver weg. Op een gegeven moment heb ik de snoekbaarzen door en weet ik ze beter te benaderen. Wat is dit leuk zeg!

En grote baars komt ook even kijken en parkeert zichzelf op het zand, pontificaal tussen de rondcirkelende snoekbaarzen. Mooie vis ook en niet schuw. De tijd begint te dringen en geniet de laatste paar minuutjes van de snoekbaarzen. Na een krap uur besluit ik een einde aan de duik te maken en voorzichtig op te stijgen. Niet ver van de boot kom ik boven en sein OK naar onze schipper, die trouw als een hond op ons heeft gewacht. Linda, Ron en Mireille komen ook al boven, we klimmen in de boot, gooien onze spullen af en samen genieten we op de terugweg na van deze leuke duik.

Het was een heerlijk relaxte bootduik met Scuba Academie, dat smaakt naar meer. Gelukkig wordt de volgende ter plekke ingepland, dus dat komt mooi uit! Voor mij was het de eerste keer in Vinkeveen en dus heb ik nog zoveel niet gezien, maar dat ga ik na vandaag maar eens goedmaken en kom hier zeker nog vaker terug.

Duik 683. Max. diepte 8,5m, temp. 19gr.C., zicht 5m, duiktijd 59min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief