Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Rondje Gemaal van Dreischor

Het duikjaar loopt ten einde. Nog één keer duikt Duikreporter René Weterings het Zeeuwse water in om lekker te fotograferen.

Het heeft twee weken geduurd voor ik mezelf er toe kon zetten om te gaan duiken. De kou vind ik niet erg, maar zo’n herfstachtige en regenachtige winter vind ik echt niks. Vandaag zijn de weersvoorspellingen redelijk, dus ik waag het er op en pak mijn spullen voor twee duiken in Zeeland.

RENE_WETERINGS_20211230_1117_Dreischor_Gemaal_104_Zeeanjelier-113205

Uiteindelijk houd ik te veel van duiken en onderwaterfotografie om lange tijd niet in het water te liggen. Maar het moet wel een beetje leuk blijven, zowel boven als onder water. De eerste nestjes van zeedonderpadden zijn gespot en de ‘gekte’ barst meteen los. In eerste instantie heb ik daar deze winter helemaal geen zin in. Vorige winter heb ik een flink aantal mooie duiken kunnen maken en leuke foto’s van de zeedonderpadden gemaakt. Die tevredenheid weerhoudt me er een beetje van om ook deze winter steeds naar Dreischor te gaan. Toch besluit ik alsnog die kant op te rijden en maar te zien hoe druk het is bij de reefballs, ik kan altijd nog naar het gemaal gaan als alternatief.

RENE_WETERINGS_20211230_1117_Dreischor_Gemaal_028_Gemaal-113205

Afgelopen week ontving ik twee nieuwe Sea&Sea YS-D3II flitsers, waar ik graag mee aan de slag ga. Ook dat was een factor om vandaag in de auto te springen en naar Zeeland te rijden. Het is vandaag droog, maar er staat wel een stevige wind uit het westen. Als ik bij de duikstek aankom zie ik tien auto’s op de parkeerplaats van de reefballs en kies eieren voor mijn geld en door te rijden naar het gemaal. Daar ben ik helemaal alleen, wat ik heel erg fijn vind als het gaat om de rust en ruimte om te fotograferen. Ik neem een kijkje over de dijk en zie het Grevelingenmeer mooi in de luwte liggen. De bodem is goed te zien, dus ik ga uit van goed zicht en kleed me maar snel om.

RENE_WETERINGS_20211230_1117_Dreischor_Gemaal_089_Zeeanjelier-113205

Eenmaal in het water voelt niet eens heel koud aan in het begin. Maar aangezien het boven water veertien graden Celsius is, is het toch een rare ervaring als ik mijn hoofd onder water steek. Mijn lippen voelen meteen koud aan. Het is een bewolkte grijze dag, dus het daglicht is niet sterk. Dat zie je onder water meteen terug. Het water heeft dan een wat donkerblauwe kleur en geeft het geheel een mysterieuze sfeer. De wind heeft maar een beetje grip op het wateroppervlak, maar het zorgt wel voor mooi dansende golfjes boven me. De duikstek is in het ondiepe deel bijna volledig rood gekleurd door het roodwier. Een paar anemoontjes staan nog fier overeind op een van de houten paaltjes. Ik laat mezelf over de oude zeedijk glijden en daal af naar ongeveer acht meter diepte.

RENE_WETERINGS_20211230_1117_Dreischor_Gemaal_116_Sponzen-113205

De oranje sponzen zorgen voor de broodnodige afwisseling in kleur en structuur, want het is in de winter maar een saaie bedoeling. Kreeften loeren vanuit hun holen naar mij, ze tonen geen interesse en blijven rustig liggen in het frisse water van ongeveer zes graden Celsius. Vissen zie ik eigenlijk niet, al let ik daar ook wat minder op. Ik heb namelijk mijn fisheyelens op de camera gemonteerd, ik wil graag wat groothoekfoto’s maken vandaag. Wel kijk ik stiekem een beetje uit naar nestjes van zeedonderpadden. Maar ik zie vooral veel oesters, sponzen en wieren voorbijkomen.

RENE_WETERINGS_20211230_1117_Dreischor_Gemaal_071_Gemaal-113205

Eenmaal onder het gemaal zoek ik een stukje begroeiing op wat ik wel mooi vind. Het is een oranje spons op wat oesters en dat zorgt voor een mooi contrast met het silhouet van het gemaal nog vaag in de achtergrond te zien. Vandaag kan ik er helaas geen zonnetje bij in de achtergrond vastleggen, want het wolkendek is echt te dik. Op een van de staanders van het gemaal staat een mooie grote zeeanjelier, volledig open en met een best dikke voet. Deze anjelier fotografeerde ik veel eerder in het jaar ook al eens, maar toen was deze nog een stuk kleiner. Ik vermaak me prima in het frisse water en kan lekker prullen met mijn camera en de nieuwe Sea&Sea YS-D3II flitsers. Ik maak niet heel veel foto’s, maar de foto’s die ik maak willen wel lukken. Ook een mooie grote zeeanjelier achter het gemaal is een gewillig model, waarbij ik ook nu weer het gemaal op de achtergrond kan vastleggen.

Uiteindelijk duik ik een dik uur in mijn eentje bij het gemaal en ik besluit nog onder water om ook een tweede duik te maken vandaag. Ik ga straks tóch maar even op kraamvisite bij de zeedonderpad.

Max. diepte 8,0 m, temp. 6 gr. C., zicht ca. 4-5 m, duiktijd 72 min.
Duik 1117 (Dreischor gemaal, donderdag 30-12-2021, 11.45u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief