Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Nieuwe ontmoetingen

Duikreporter René heeft mooie ontmoetingen – boven en onder water. Hij neemt je mee in het heldere water van de Oosterschelde.

Wat er zo leuk is aan het duiken? Nieuwe contacten maken met mensen die dezelfde passie hebben bijvoorbeeld! Voor deze vrije vrijdag sprak ik af om samen een duik te maken met Drew en hem zo een beetje wegwijs te maken in het duiken in Zeeland.

20230303_1202_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_001_LOGO-121371

Op donderdagavond 23 februari gaf ik een presentatie over onderwaterfotografie bij Discovery Divers in Reeuwijk en daar ontmoette ik Drew. Hij komt uit Engeland, maar woont inmiddels in Nederland en wil daar het duiken verder voortzetten. Tijdens de pauze van mijn presentatie raakten we kort aan de praat en besloten we verder af te spreken om samen een duik te maken. Dat verliep in de week er na heel vlot en zo hadden we vrij snel een afspraak om een duik te gaan maken op de mosselhangcultuur van de Bergse Diepsluis. Het is er nu leuk met de snotolven, dus een mooie gelegenheid om daar weer te gaan kijken.

20230303_1202_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_067_LOGO-121371

Ik arriveer op de parkeerplaats met enige vertraging, want ik was compleet vergeten te tanken en dat kostte me wat extra tijd, maar Drew is nog niet aanwezig. De auto’s die er staan hebben geen Engels kenteken. Ik ben nog maar net uitgestapt en daar komt Drew al aanrijden en parkeert zijn auto naast me. Via Whatsapp had ik hem namelijk een pin gestuurd van de duikstek uit Google Maps en grappig genoeg stond Drew precies op die plek te wachten, niet wetende dat het niet de parkeerplaats was die wij als duikers gebruiken. Blijkbaar staat dat niet helemaal goed in Google Maps. Samen lopen we naar de andere kant van de dijk en praten we samen het plan door. Hij was al opgelucht dat hij niet van het meest oostelijke puntje aan de wandeling moest beginnen, ook al blijft het alsnog een flink stukje stappen richting de mosselhangcultuur.

20230303_1202_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_015_LOGO-121371

We kleden ons snel om en sjokken rustig aan naar het water. Het is minder zonnig dan ik had gehoopt, maar toch ziet het er naar uit dat we de zon vandaag nog wel gaan zien. Belangrijkste is dat de wind nauwelijks invloed heeft op het water en zo peddelen we al snel op onze rug richting onze bestemming. We laten ons even op adem komen en dalen daarna ieder aan een kant af en beginnen onze zoektocht naar het nest van de snotolf. Maandagavond dook ik hier nog en toen vond ik een vers nest van een snotolf. Het duurt dan ook niet lang voordat ik het weer vind, Drew is ondertussen al bezig met foto’s maken. Ik laat hem maar even zijn gang gaan voor ik hem het nestje aanwijs en zo maken we wat foto’s van elkaar. Even later toon ik hem het nest en ga ik zelf op zoek naar het oudere nest. Daar vind ik papa snotolf meteen terug, het blijft een mooi gezicht om zo’n grote vis te zien! Hadden we maar meer van dit soort mooie vissen door het jaar heen, helaas is ons dat niet gegund in de Oosterschelde.

20230303_1202_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_087_LOGO-121371

Drew komt er ook bij en ik geef hem de ruimte om de snotolf vast te leggen en af en toe wisselen we elkaar even af. De snotolf is redelijk actief vandaag en zwemt af en toe van de ene naar de andere kant van de touwen en op een gegeven moment zwemt deze vader ook naar het verse nest om daar zijn broedzorg voort te zetten. Het is leuk om te zien in het vrij heldere water en zeker nu ik ineens merk dat de zon zich ook laat zien, dat maakt de sfeer onder water een heel stuk beter. Ik heb erg naar mijn zin en ik denk Drew ook wel, want hij is driftig bezig met fotograferen. Op een gegeven moment is de lol even weg, Drew toont een fel rood knipperend lampje in zijn onderwaterbehuizing, dus dat betekent meestal niet veel goeds. Samen stijgen we op naar het oppervlak en besluiten dat Drew alvast naar de kant gaat, ik zal snel volgen maar ik neem nog even een paar minuutjes de tijd voor wat foto’s bij de snotolf. Na een tiental minuten houd ik het ook voor gezien, er komt een nieuwe bezoeker voor de snotolf aan, dus ik laat die duiker lekker haar ding doen.

20230303_1202_Bergse_Diepsluis_Hangcultuur_099_LOGO-121371

Aan de kant praten we nog lang na over de duik, met een warm drankje om weer even op te warmen. Ondanks het materiaalpech heeft Drew toch een leuke duik gehad, zo meldt hij mij. Gelukkig, want zo’n eerste duik in de Oosterschelde en meteen van een snotolf kunnen genieten is toch best bijzonder denk ik. Een tweede duik maakt Drew begrijpelijk niet, maar ik maak me wel langzaam op voor duik nummer twee van vandaag!

Max. diepte 7,5 m, temp. 6 gr. C., zicht ca. 3-4 m, duiktijd 49 min.
Duik 1202 (Bergse Diepsluis, vrijdag 3-3-2023, 12.45u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief