Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Nachtduik bij De Kabbelaar

Datum 19-4-2013
Locatie De Kabbelaar

Duik 428 wordt een nachtduik. Het zicht lijkt heel goed te zijn. Maar of dat echt zo is?

De woensdagavondduik was deze week helaas niet van lange duur…sterker nog, we hebben het water niet eens gehaald. Ik was zo stom geweest om mijn cap te vergeten! Dus de drang om te duiken was niet te houden en ik sprak met Gijs af om de vrijdagavond met een duik te gaan vullen. Gezien de aansterkende wind, zouden we nog wel kijken welke duikstek het zou gaan worden.

Op vrijdagochtend zag ik op Facebook een melding van 6-7m zicht bij De Kabbelaar en dat was ook Gijs opgevallen. En omdat een keer wat afwisseling ook leuk is, was de keus zo gemaakt. Ik reed pas om 19.30u thuis weg, dus het zou in ieder geval weer een echte nachtduik gaan worden. Het weer was heerlijk, maar de wind was helaas in de loop van de dag gedraaid naar het noordwesten en dat is dan weer niet echt een goede richting voor het Grevelingenmeer. Maar goed, hoopten toch op goed zicht en hielden ons aan ons plan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De parkeerplaats was verder helemaal leeg en dat doet me altijd goed, lekker de duikstek helemaal voor jezelf. Heerlijk! Ik moest me vandaag nog even op de parkeerplaats omkleden, want ik had mijn normale kleding nog aan. Brrr, dat was even koud zeg met die wind. Ik wist meteen weer dat ik het natpakduiken echt overlaat aan andere duikers. De zon was inmiddels een klein half uur onder, dus het begon al goed te schemeren toen we richting de steiger liepen. We gingen te water en zwommen richting de reef balls.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aangezien ik deze duikstek pas 2x eerder gedaan heb (resp. in 2007 en 2008), moest Gijs de weg maar wijzen. Na een korte zwempartij kwamen we al bij de reefballs aan, dat was in ieder geval korter dan ik het me had voorgesteld. Het zicht was overigens niet meer de beloofde 6-7m en was inmiddels al weer terug naar 1-4m, waarbij die 4m echt plaatselijk voorkwam en de rest zat er zo tussenin. De windrichting heeft op deze duikstek blijkbaar echt duidelijk invloed.

Na 3 maanden had ik eindelijk mijn Subsee +10 diopter weer terug, dus ik had wel zin in wat macro en close up foto’s. Toch had ik voor deze duik niet mijn 60mm macrolens meegenomen, omdat ik stiekem ook wel hoopte op zodanig goed zicht dat ik wat groothoekjes kon maken. Maar helaas, dat was niet het geval.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gijs vond een ontzettend grote kreeft, die al heel wat jaartjes oud is! Die scharen waren echt enorm en je kon het ook aan zijn lijf zien. Echt heel dik en sterk. Op het zand vonden we de nodige botervissen en dikke zeesterren. Het leek wel of die hier een feestmaal op hebben gekregen met veel calorieën!

Op de reefballs zelf stonden de nodige anemoontjes van de bekende soorten. De Zeeanjelieren waren voornamelijk oranje van kleur, wat erg mooi is om te zien. Ik kon me er dan ook prima op uitleven qua foto’s, maar helaas werkte het aanwezige stof me toch wat tegen.

Botervisjes, krabbetjes en ander gespuis hielden zich op, op en rond de reefballs. Het aantal botervisjes vond ik echt verrassend, zo veel als dat er waren. Ook vielen de vele vlokkige zeenaaktslakken op, die net als de zeesterren ontzettend groot waren. De meesten schat ik toch echt richting de 10cm! Maar ja, genoeg voedsel hier, dus dat is wel logisch.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de waterkolom zagen we af en toe een stoer garnaaltje, wat dan ineens in het lamplicht zichtbaar werd. Mooi gezicht zo erg leuk om ze goed te bekijken, want naast fotograferen geniet ik natuurlijk ook nog steeds gewoon door lekker rond te kijken. Na wat rondjes over de reefballs besloten we weer richting de steiger te gaan, inmiddels hadden we weer dik 50min gedoken.

In de buurt van de steiger vond Gijs nog een kleine Tong, of dit nu een juveniel exemplaar is of de dwergtong durf ik niet te zeggen. Platvissen vind ik het moeilijkst om uit elkaar te houden, dus ik geloof het verder wel. Hij bleef in ieder geval mooi liggen om er een goede portretfoto van te maken.

Na 62min stonden we weer boven aan de trap, helaas had ik deze duik wederom een natte rechterhand en mouw, dus ik moet nu toch echt op onderzoek uit waar dat aan ligt. Toch was het met een watertemperatuur van 7 gr wel uit te houden, hoewel mijn hand toch serieus koud aan voelde.

Onder het genot van een mooie sterrenhemel sjokten we weer richting de auto’s en na het omkleden heb ik mijn 2 duikflessen nog even gevuld en ben ik weer richting mijn bedje gereden….

Maximale diepte 4,5m, temp. 6 gr.C., zicht 2-3m, duikduur 40min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit bericht delen

Avatar
René Weterings

Vader van Isis en Rowan, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Zijn passies zijn het gezin, duiken, snorkelen, fotograferen en het schrijven van verhalen over zijn belevenissen in het water. Fotografeert met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig voor DuikeninBeeld (tevens redactielid) en magazine ‘Onderwatersport’. Hij werd in 2018 én 2019 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie'. Op het WK Onderwaterfotografie 2019 in Tenerife en won hij zilver in de categorie 'groothoek'.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *