Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Lekker dagje duiken in Zeeland!

Datum 14-4-2015, 13.30u
Locatie Bergse Diepsluis

 

Duik 599
Deze week staan twee dagen in het teken van het Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie. Op dinsdag ben ik al op pad geweest met de macrolens, vandaag is het tijd voor de fisheye lens!
Gelukkig heb ik Goof, die is bereid om mijn model te zijn dit jaar voor zowel het OBK en ONK en daarnaast is hij natuurlijk gezellig gezelschap. We plannen een volledige dag duiken om met een beetje geluk drie duiken te maken, waarvan de laatste mijn 600e zal zijn. We vertrekken lekker op tijd in de ochtend en rijden eerst naar de duikstek waar ik de modelfoto gepland heb.

Na een dik uur in het water te hebben gelegen, ben ik tevreden en staan zowel de groothoekfoto met model als de groothoekfoto er op. Dat betekent dat ik na de eerste twee wedstrijddagen een volledige reeks van vijf foto’s kan indienen voor het OBK 2015, wat uit vier keer twee wedstrijddagen bestaat. Mijn basis is gelegd, nog drie wedstrijddagen te gaan ter verbetering dus. De rest van de dag wordt dus lekker groothoek fotograferen….gewoon omdat het kan!
Het is grijs en een beetje fris eigenlijk. Zo mooi als ik het gisteren had, zo grijs is het vandaag. Het voelt niet echt lekker aan. De tweede duikstek die we aandoen is de Bergse Diepsluis. Ik had het idee om weer eens bij de mossel hangcultuur te gaan kijken en dat vond Goof oké. Het is laag water als we de parkeerplaats oprijden. Er staat slechts één andere auto. De lucht begint ook al een beetje open te trekken, maar echt zonnig is het nog niet. We kleden ons om en bereiden ons voor op een flinke wandeling richting de hangcultuur. Daar gaan we voorzichtig te water en we zien in de verte bij het begin van de hangcultuur een fotograaf en vermoedelijk zijn model bezig. Ik heb het vermoeden dat dit ook een deelnemer van het OBK is.
Goof en ik zwemmen aan het oppervlak richting de eerste streng en daar aangekomen dalen we af en gaan ieder zijn weg. Ik bekijk op mijn gemak de touwen, die volledig begroeid zijn. Zeker niet alleen met mosselen, sterker nog, ik moet moeite doen om een paar stukken met mosselen te ontdekken. Er groeien zelfs oesters aan, zakpijpen en allerlei wieren waar ik de naam niet van ken. Op de begroeiing krioelt het ook van de spookkreeftjes. Er zitten flinke exemplaren bij en ik geniet van hun grappige gedrag. Ik krijg bijna spijt dat ik mijn macrolens niet bij me heb….bijna!
Ik hang op ongeveer vijf meter diepte en maak wat foto’s om mijn instellingen vast te stellen. Helaas is deze streng maar een enkele, dus ik krijg weinig diepte in de foto’s. Echt helder is het water ook niet, maar ik kan toch wat leuke foto’s maken. Helaas zie ik toch wat stof verschijnen aan de zijkanten van de foto’s. Ik neem allerlei vreemde houdingen aan om eens wat anders te proberen, grappig om te doen en gelukkig is er niemand in de buurt die me zo bezig ziet! Maar het is een mooie oefening op deze manier.
Over een kleine maand is er ook weer het Open Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie, dus wat meer oefenen is nooit weg. Het is nu het derde jaar op rij dat ik mee ga doen en steeds roep ik dat ik niet veel kan en zal oefenen. Maar als het dan bijna zover is, dan komt de competitiedrang toch weer bovendrijven. Het meedoen aan het OBK kwam dan ook prima uit en zie ik ook als een oefening voor het ONK.
Ik duik weer wat verder en geniet van het uitzicht over de lange streng met touwen. Boven me zie ik een ton drijven, die helemaal begroeid is met wakame wier. Het tafereel ziet er bijna tropisch uit, het zonnetje laat zich ook ineens zien. Toch wil het op de foto niet echt lukken, het spreekt me gewoon niet aan. Uiteindelijk kom ik uit bij het einde van deze streng met touwen en besluit het voor gezien te houden en nog even langs de dijk te gaan scharrelen.
Met mijn kompas zet ik koers naar de kant en zwem op een diepte van ongeveer vier meter. Het duurt eventjes, maar dan zie ik onder mij de bodem terugkomen. Ik blijf op ongeveer drie meter hangen en scharrel op mijn gemak richting de trap. Mijn manometer geeft nog zeventig bar aan, dus het wordt tijd om er uit te gaan. Ik besluit om het laatste deel wat sneller af te leggen en mijn camera set alvast op te bergen. Ik houd de gang er goed in, ik heb namelijk geen zin om via de stenen de kant op de klimmen. Na een aantal minuten kom ik aan bij de trap en stap voldaan het water uit. Ik zie dat Goof ook al op de kant is en richting de parkeerplaats wandelt, we treffen elkaar bij de infoborden.
We eten en drinken wat en gaan daarna even vullen bij Sub Ocean Services in Oud-Vossemeer, een mooie pauze tussen deze en de laatste duik van de dag. Mijn duikcomputer is voorzien van een nieuwe batterij en ik heb meteen de bungeemount van Suunto gekocht, die heeft erg handige drukknoppen, iets waar ik me al tijdje aan irriteer aan mijn huidige bungeemount.
We besluiten dat we mijn 600e duik vandaag nog wel “even” moeten maken en rijden richting het Grevelingenmeer voor de laatste duik van de dag.

Max. diepte 7.1m, temp. 12gr.C., zicht 3-4m, duikduur 70min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief