Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

René Weterings in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan René Weterings!

Na het afnemen van verschillende interviews voor Fotograaf in Beeld was het tijd om René zelf ook eens in de spotlight te zetten. Aangenaam verrast was hij toen ik hem dezelfde vragen voorgeschotelde die hij onder andere mij eerder stelde.

René (1978) woont in Geertruidenberg, samen met zijn vrouw Cindy (die trouwens filmt onder water!), zijn dochter Isis (heeft de duikgenen overgenomen, denk ik zo) en zoon Rowan (natuurliefhebber pur sang). Ik ken René als een echte familieman die veel onderneemt, altijd in is voor een leuke anekdote en bovendien een vraagbaak voor mij (en velen anderen) is wanneer ik met mijn camera aan het stoeien ben. Geen vraag is te gek of hij zoekt het voor je op! Hij schreef verschillende reviews over camera’s, lenzen en maakt onder andere (online) artikelen voor DuikeninBeeld en Onderwatersport. Hij houdt van grappen, maar is op zijn tijd ook serieus en schroomt er niet voor om zijn (ongezouten) mening te geven als hij het ergens niet helemaal mee eens is.

Op de vraag wanneer het duikvirus hem te pakken kreeg, vertelt hij me dat hij samen met Cindy in 2005, tijdens een vakantie in Lanzarote, in één week zowel zijn Open Water- als het Advanced-brevet heeft gehaald. Ze waren beiden enthousiast geworden door verhalen van vrienden en hadden in 2003 of 2004 reeds een proefduik in het zwembad en de zee gemaakt op Cyprus. Lanzarote werd bewust geboekt om de brevetten in de wacht te slepen. Met succes!

De liefde voor de onderwaterwereld en het vastleggen op beeld was al vroeg geboren. Cindy en ik wilden graag foto’s van de onderwaterwereld maken om deze in onze vakantieboeken te kunnen plakken en ze zo te laten zien aan familie en vrienden. In die tijd deed je dat nog zo. Zelfs tijdens de eerste duikvakantie naar Lanzarote had ik al een geleend cameraatje bij me. Tja, zo is het gekomen!”

Cameraset

Ik weet dat ik met mijn vraag welke camera’s hij heeft gehad, een grotere opsomming kan verwachten dan mijn eigen ‘versleten’ camera’s. Renés eerste camera was een Olympus Mju600 met een Olympus PT-029 onderwaterhuis. Deze wisselde hij al na een jaar om voor een Canon Powershot G7 met Canon onderwaterhuis omdat hier meer opties op zaten. Echter, in datzelfde jaar liep de camera in Egypte helaas vol. Van het verzekeringsgeld schaftte hij een Canon Powershot G9 aan, dit keer met een Ikelite onderwaterhuis en een Ikelite DS-51 flitser. Hiermee heeft hij drie jaar gefotografeerd. Toen stapte hij over naar de Olympus PEN E-PL2 met een Olympus huis, die na drie jaar ingewisseld werd voor een Olympus PEN E-PL7 met eveneens een Olympus onderwaterhuis.

Inmiddels had René twee INON Z-240 flitsers en diverse lenzen van zowel Olympus als Panasonic aangeschaft. Toen zijn Pen7 ook volliep in 2016, besloot hij over te stappen naar een Olympus OM-D E-M5 mark II met daarbij een Nauticam huis. Later ruilde hij ook de Z-240 flitsers in voor de opvolger Z-330. In juni 2020 stapte hij over naar de Olympus OM-D E-M1 mark III met een Nauticam onderwaterhuis.

Hij vertelt: “Hoe langer ik fotografeer, des te hogere eisen ik aan mijn apparatuur ga stellen. Vandaar mijn keuze voor Nauticam als onderwaterhuis, want dat staat voor kwaliteit, zekerheid en veel gebruikscomfort en is toch nog steeds redelijk compact. Bovendien is deze combinatie voor mij nog altijd de meest ideale (en betaalbare) combinatie.”

Fotowedstrijden en publicaties

Wat ik zo leuk vind aan het interviewen van René is dat hij zo bescheiden blijft terwijl hij echt al een grote staat van dienst heeft wat betreft zijn deelname aan wedstrijden en het publiceren van artikelen.

“Al vanaf 2013 doe ik elk jaar mee met het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie bij de Masters.” Daar wordt hij in 2018 Nederlands kampioen Masters en derde in het Open Kampioenschap Masters. “In 2019 prolongeerde ik mijn NK-titel, maar dat jaar werd ik ook ‘Open Kampioen’. Het meest trots ben ik op mijn titel van 2019 aangezien dit een overall winst was.”

In 2015 en 2019 heeft hij ook meegedaan met het Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie Masters, in 2015 won hij 2 gouden en 2 zilveren medailles en werd daarmee ook ‘Open Kampioen’. “Daar ben ik nog steeds erg trots op.”

Kers op de taart was zijn deelname aan het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie in Tenerife in 2019 met buddy Goof. Hier kon hij aan meedoen omdat hij in 2018 Nederlands Kampioen werd. Op het WK won René in de categorie ‘groothoek’ een mooie zilveren plak met een prachtige foto van een schildpad. “Ook hier ben ik supertrots op.” En terecht want je zit daar toch tussen de groten der aarde! Een ervaring om nooit te vergeten, lijkt me.

Tijdens online wedstrijden zoals De Groene Camera en Underwater Photographer of the Year is René nog niet in de prijzen gevallen, maar haalden enkele foto’s het wel tot de laatste ronden, dus wie weet wat we nog van hem gaan zien wanneer hij met zijn nieuw verworven camera, de OM-D E-M1 mark III (weer zo’n lange merknaam…), losgaat! Laat ik vooral niet vergeten te vermelden dat ook daar weer een Nauticam onderwaterhuis bij komt.

In verschillende boeken, zoals Duikgids Zeeland, Duikersgids, Fish Atlas of the Celtic Sea, North Sea and the Baltic Sea en het NOB cursusboek ‘Onderwaterbiologie wereldwijd’ vind je foto’s van René. Het kan ook zijn dat je een foto van hem tegenkomt op een auto van een duikcentrum in Renesse (mooi item voor een prijsvraag!), op de beursstand van DuikeninBeeld en NOB of op informatiezuilen van Nationaal Park Oosterschelde.

Zijn liefde voor onderwaterfotografie komt helemaal tot uiting in zijn verhalen die hij omlijst met prachtige foto’s.

Favorieten

Het mooie is dat René mij een tijdje geleden ook de vraag stelde of ik een voorkeur heb voor groothoek, macro of anderszins en denkt dat ik niet echt een voorkeur heb. Heel grappig om nu te horen dat hij er net zo over denkt. “Dat vind ik een van de lastigste vragen”, antwoordt René. “Ik probeer zoveel mogelijk een allround fotograaf te zijn.” Als hij echt iets moet kiezen, gaat hij voor groothoekfotografie. Waarom? “Omdat dit de beste manier is om de onderwaterwereld aan de buitenwereld te laten zien”. Bovendien is het een uitdagende manier van fotograferen en daar houdt hij wel van. Maar macro en visportretten zijn ook leuk, mede omdat je dan soms dingen ziet die je met het blote oog amper kunt zien!

Duikbestemmingen

René heeft op verschillende plekken gedoken: “Bij de Canarische Eilanden Lanzarote, Tenerife en La Palma, ik ben in Egypte geweest (Marsa Alam en Sharm-el-Sheikh), Vilamendhoo Island (Malediven), Ibiza en uiteraard in Nederland.”

De Rode Zee is tot nu toe zijn favoriet. Hij houdt erg van de kleurrijke onderwaterwereld daar, zowel voor macro als groothoekfotografie kom je daar aan je trekken. Helder water heeft sowieso zijn voorkeur, hoewel de Nederlandse wateren hem ook blij maken als hij daar met een leuke foto bovenkomt! Hier moet ik even lachen want ik hoor hem regelmatig zeggen dat hij een vreselijke hekel aan zoet water heeft! Toch heeft hij zich de afgelopen jaren wat meer daaraan gewaagd, zeg hem o.a. dat er een meerval ergens zit en hij gaat met je mee hoor! Bovendien volgt er dan vaak een mooi artikel met een paar foto’s erbij waardoor je helemaal meegenomen wordt met deze duiken. Hij ontvangt daar ook altijd veel reacties op en heeft inmiddels een grote aantal lezers om zich heen verzameld.

Bucketlist

Welke fotobestemming er op zijn bucketlist staat? Daar moet hij even over nadenken. Aangezien familie het belangrijkste is in zijn leven, zijn de reizen vaak een familievakantie met af en toe een duik en nooit echte ‘duikvakanties’. Bijzonder leven of ‘gewoon een gave omgeving’ zou hij nog wel eens willen zien. Daarbij denkt hij aan Noorwegen (orka’s), Canada (veel kleur) en Antarctica. Maar ook warmere oorden als Tonga (bultruggen), Lembeh (critters), Bahama’s (haaien) en Raja Ampat (prachtige riffen) staan op die bucketlist. Ik kan me in veel van die bestemmingen wel vinden, behalve Antarctica dan, dat is me toch echt te extreem!

Ik ben benieuwd of er nog speciale foto’s zijn die hij echt nog wil maken. “Tja, zo veel nog!” René ziet zichzelf vooral als een natuurfotograaf die graag gebruikmaakt van mooi (natuurlijk en kunst)licht om landschappen, dieren en de interactie tussen mens en dier vast te leggen. Haaien, roggen en zeehonden zou hij graag willen fotograferen.

Doelen en ambities

“Ik had ooit de ambitie om Nederlands kampioen te worden, want eerlijk is eerlijk, meedoen is leuk, maar winnen nog leuker!” Dat kan hij van zijn lijstje afstrepen! Wedstrijden zijn voor hem iets minder belangrijk geworden, maar hij blijft er wel mee doorgaan, denkt hij.

Ontwikkelen tot nog betere allround fotograaf is zijn doel met misschien als nevendoel dat hij door middel van zijn foto’s kan bijdragen aan het bewustzijn dat oceanen en andere wateren erg belangrijk zijn. Door het tonen van zijn foto’s en het schrijven van artikelen in verschillende kanalen hoopt hij een groter publiek warm te krijgen voor de onderwaterwereld.

“Verder is (onderwater)fotografie gewoon een hele leuke en gave hobby, waar ik nog steeds mijn ontspanning en rust in kan vinden.” Steeds betere foto’s maken en daar een blij en positief gevoel van krijgen. En dit delen met (beginnende) fotografen, want kennis delen vindt hij heel belangrijk. Het lijkt hem ook leuk om in de toekomst workshops op locatie te geven. En… zo ken ik René weer… het liefst op een mooie tropische locatie met helder blauw water!

Wil je meer foto’s (en verhalen) zien van René, kijk dan hieronder of bekijk zijn content hier op DuikeninBeeld óf volg hem vooral op zijn Instagram pagina.

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een miniatuur om de foto groot te openen en de diavoorstelling te starten.

7 reacties

 1. Complimenten. Een heel mooi beschreven intervieuw met een zeer bekwame onderwaterfotograaf en een mooi mens: René Weterings.
  En daar ben ik de supertrotse moeder van.

  REAGEREN
 2. Top

  REAGEREN
 3. Fraai René

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief