Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Driften van De Val naar de Zeelandbrug

Datum 14-7-2013
Locatie De Val -> Zeelandbrug

Een zondagavondduik. Hoe relaxt is het om met stroming mee te driften? Duikreporter René vertelt.

Zondagavond, wederom tijd voor een verfrissende duik. Met Gijs hadden we het plan om vanaf de haven De Val richting de Zeelandbrug te gaan driften. De kentering dacht ik namelijk net niet te halen deze avond.

Het was heerlijk weer vandaag en de wind die er was, verdween in de avond volledig. Met mijn auto weer volgepakt met duikspullen reed ik rond 18.00u thuis weg en zou Gijs bij de duikstek zien. Toen ik sms’te dat ik toch iets vroeger aankwam, meldde hij dat hij er al was en dat het rustig was met duikers. Wel een boel vissers op de kant en een bootje wat voor anker lag onder de pijler.

Ik had er echt weer zin in en hoopte op redelijk tot goed zicht en wat leuk leven onderwater. Ik had nog nooit vanaf de kop van de haven ingang gedoken, dus weer een nieuwe ervaring die er bij zou komen. Nooit verkeerd vind ik zelf. Mijn cameraset stond op standje “macro”, dus het grotere spul zou ik niet kunnen fotograferen.

Op de parkeerplaats aangekomen bleek het inderdaad verre van druk. De drukte van overdag kan ik me wel voorstellen, maar daar maak ik gelukkig geen deel vanuit. Ik voel me altijd bevoorrecht als ik met maximaal 10 auto’s op een duikstek sta in de avonden. Gijs zat heerlijk te relaxen op het bankje op de dijk en genoot van de avondzon en de heerlijke buitentemperatuur. Ik ging ook even op de dijk kijken en zag dat de Oosterschelde er weer prachtig bij lag. En inderdaad, een paar vissers waren vanaf de kant bezig om zeebaars te vangen en een klein vissersbootje lag tussen de 1e en 2e pijler in voor anker. Niet echt een lekker plekje, zo in een duikcorridor. Blijkbaar interesseert het ze niet veel dat er duikers onder hen door duiken……

Snel heb ik mijn fles nog even afgevuld en na wat zweten waren we omgekleed en klaar om te vertrekken voor de korte wandeling richting de punt van de haven ingang ten oosten van de Zeelandbrug. Op die punt stond ook 1 visser, maar daar konden we vast op een normale manier mee omgaan, zodat we van elkaar geen last hadden.

Omdat het net na de hoogwater kentering was, konden we heel gemakkelijk te water. In het water trokken we onze vinnen en cap aan en gingen we onder. We moesten eerst even door een woud van zeewier heen en daar was het plaatselijk even heel slechts zicht door het stof wat er uit komt als je te veel woelt. Achter het wier klaarde het meteen op en was het zicht best redelijk. We daalden af tot een meter of 8 diepte en lieten ons met de rustig opkomende stroming mee driften richting de Zeelandbrug.

De wand is hier wat steiler dan bij de Zeelandbrug en ook mooi begroeid met van alles en nog wat. Ik tuurde naar slakjes, maar die kon ik helaas niet ontdekken. Vermoedelijk zaten we dan ook wat te ondiep, maar dat vond ik niet erg. Wat wel opviel waren de vele Dodemansduimen in witte en oranje variaties. Het blijft toch een mooi gezicht, de enige koraalsoort van Nederland, tussen de diverse soorten anemonen die we hier kennen.

Tijdens de drift vond Gijs ineens een sepia en we zagen dat deze zelfs een klein kreeft aan het oppeuzelen was. Hij/zij liet zich even goed bekijken en ging er daarna achterwaarts vandoor. We driften weer even verder en mijn lamplicht valt op een nog kleiner exemplaar van zo’n 20cm groot. Helaas kon ik weinig met mijn macrolens en deze sepia was nog eens schichtig ook. Leuk, deze late ontmoetingen met sepia’s. Eigenlijk was ik meer op zoek naar de nakomelingen die nu toch zo’n beetje uit hun eieren moeten komen.

Op een gegeven moment passeerden we wat sepia tentjes en zag geen sepia eitjes hangen, wel van de pijlinktvis.

Gijs wees mij diverse malen op de dodemansduimen en ik maakte er diverse foto’s van. Het is echt heel lastig die goed op de foto te krijgen. Het stroomde inmiddels redelijk en het focussen ging erg lastig, want ik constateerde dat mijn focuslampje was volgelopen. Dus ik moest het doen met de ingebouwde lampjes van mijn flitsers. Dat ging wel, maar het was wat experimenteren.

Uiteindelijk kwamen we duidelijk in de buurt van de Zeelandbrug en vond ik de eerste slakjes. Groene wierslakken, Boompjesslakken en wat Harlekijntjes. De meesten zaten lekker onhandig, dus foto’s maken was niet echt een succes. Gijs vond ook nog eens 2 flinke Satijnslakken, wat toch weer lang geleden was voor mij dat ik die gezien had. Na zo’n 85minuten was het mooi geweest en gingen we boven water kijken waar we inmiddels beland waren. Dat bleek zo’n 5m vanaf de nieuwe trap te zijn, dus dat was mooi genavigeerd…..!

Ik was bijna uit het water toen ik besefte dat ik ook nog even naar wat paardenanemonen wilde zoeken om daar wat foto’s van te maken, dus ik ging nog even onder. Gijs deed hetzelfde en ging zijn eigen weg. Ik vond vrij snel wat mooie exemplaren van de paardenanemoon en kon er wat leuke foto’s van maken.

En na 98minuten had ik nog maar 20bar in mijn fles en werd het tijd dat ik mijn hoofd boven water stak.

Op de parkeerplaats genoten we heerlijk na. Een frisdrankje en een koekje erbij….even de innerlijke mens verwennen, waarna we beiden voldaan huiswaarts keerden!!

Maximale diepte 9m, temp. 18gr.C., zicht 1-3m, duikduur 90min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief