Inloggen

Wachtwoord vergeten?

René Weterings – Beter een zoetwaterduik….

….dan geen duik! Zo kennen we René Weterings! Duik 381.

Duikreporter René Weterings
Uit
Geertruidenberg
Datum 15-8-2012
Locatie Put van Raamsdonksveer

Mijn vaste buddy Frank is voor zijn 2e week op vakantie, mijn alternatieve buddy Gijs is plots snotverkouden geworden en de zogenaamde geleerden die het weer voor ons landje denken te kunnen voorspellen, kondigden “noodweer” aan. Met andere woorden….mijn wekelijkse duik in Zeeland ging niet door. Ik durfde de gok niet te nemen, want ik was al eerder onverrichter zake naar huis teruggekeerd in soortgelijke weersomstandigheden.

Daarom koos ik er voor om toch een duik te maken, maar dan weer in mijn huisplas, lekker solo. De buienradar gaf helemaal niets op voor Geertruidenberg/Raamsdonksveer, dus waar al die heisa voor nodig was, is mij een raadsel. Ik durfde het dus wel aan en stond rond 19.40u op de parkeerplaats van de duikstek, waar ik al een paar auto’s van duikers zag staan. Ik was dus niet alleen, in dit geval niet erg. Toen ik even aan de waterkant ging kijken, kon ik nergens bellen zien, dus waar ze uithingen…..geen idee.

Hierna ben ik mijn spullen gaan pakken en ben ik er in de buurt van het platform in gegaan. Ik wilde toch weer even onder het platform gaan kijken of die grote snoek er van een tijdje terug nog zat. Maar helaas, niemand thuis. Onder water bedacht ik nog of ik de plas linksom of rechtsom zou gaan doen, omdat ik een leuk verhaal van John de Jong had gelezen, die hier in het weekend leuke dingen had gezien. Er zou volgens hem zelfs een paling een vaste stek hebben, dus dat zou leuk zijn om te spotten. De precieze reden weet ik eigenlijk niet meer, maar ik begon denk ik op de automatische piloot toch weer rechtsom. De gebruikelijke route dus.

Ook dit keer had ik mijn zinnen gezet op het oefenen met de camera, zowel macro als (semi)groothoek. En ik wilde ook de snoot weer eens proberen en daar zijn de driehoeksmosseltjes uitermate geschikt voor. Die blijven mooi zitten….!! Al vrij snel vond ik de mosseltjes en ben wat gaan oefenen met de snoot, ik merkte dat ik toch ongemerkt zelf wat stof veroorzaakte, dus daar moet ik mezelf nog in verbeteren. In de waterplanten zag ik her en der rode eistrengen, die in clusters bij elkaar gelegd waren. Dit was me nog nooit eerder opgevallen en ik heb ook geen idee van welk dier ze zijn. Maar ook dit was een leuk macro object om mee te oefenen, ook met de stand van de flitsers.

Even later vond een mooi snoekje van zo’n 30cm, maar deze was helaas te schuw om er een foto van te kunnen maken. Voorzichtig probeerde ik dit dier te benaderen, maar hij bleef steeds van me af zwemmen, tot hij helemaal uit het zicht was verdwenen. Ik was inmiddels in wat kouder water terecht gekomen en zat zo rond de 9m. Ook hier was toch nog steeds best veel begroeiing, in tegenstelling tot dezelfde diepte en dan ter hoogte van de omgevallen boom. Blijkbaar het dus echt een plaatselijk fenomeen.

Omdat het water op die diepte wel redelijk helder was, bleef ik toch wat langer hangen, ondanks dat het fris aanvoelde. Maar steeds kwam ik kleine mosseltjes tegen om te fotograferen. Na een tijdje vond ik het wel genoeg en ging ik rond de 6m verder, vanaf die diepte was het een stuk aangenamer. Ook hier was het zicht ineens heel goed, het varieerde dus echt op de verschillende plaatsen. Maar dat zou natuurlijk ook kunnen komen door collega duikers die me voor zijn geweest. Ik kwam weer uit bij de buis en heb daar nog eens wat uitgeprobeerd met het positioneren van de flitsers voor (semi)groothoekfoto’s. Dit lukt na wat pogingen best aardig, maar je blijft toch altijd een zweem zien. Het water is immers niet kraakhelder.

Grote scholen met kleine visjes zwommen langs me heen en met het lamplicht erop, schitterden ze heel mooi. Dit blijft toch genieten en is dan weer 1 van de leuke dingen aan zoetwaterplassen. Een paar grotere baarsjes lijken deze scholen te begeleiden, alsof ze de kleutertjes tijdens een schoolreisje begeleiden. Grappig gezicht.

Ik was inmiddels bij de omgevallen boom gekomen en het zicht was hier even iets minder. Toen ik aan de andere kant van de boom was gekomen, zag ik ineens een duiker in mijn ooghoek. Hier had ik onder water eigenlijk niet echt meer aan gedacht en dus schrok ik even……blijkbaar heb ik toch een slecht geweten!? Ik seinde het buddypaar maar even vriendelijk “OK”, want ze zullen wel gedacht hebben wat zo’n kerel daar in zijn eentje onder water aan het doen is. Gelukkig is mijn cameraset groot genoeg en is snel duidelijk wat ik aan het doen ben…haha.

De duik was inmiddels al weer zo’n 50min gevorderd, dus ik besloot maar eens om te keren, zodat ik weer op tijd uit het water was om mijn vrouw in te kunnen lichten. Omdat ik toch bij de boom lag, heb ik hier nog eens wat meer aandacht aan besteed en heb ik nog wat leuke foto’s kunnen maken. Ik lag zo ondiep dat ik zag dat het boven water nog steeds droog was, niets te zien van enige vorm van noodweer dus! Mooi zo, dus ik liet me weer iets zakken om onder de boom door te kunnen duiken en aan de andere kant in het ondiepe van de rietkraag te kunnen gaan genieten.

Na zo’n 71min stak ik mijn hoofd weer boven water ter hoogte van het steigertje. Hier waren inmiddels een paar andere duikers aangekomen, waarvan later bleek dat het om een relatief jong kind ging die met een begeleider een leuke duik had gemaakt. Grappig om het enthousiasme van zo’n kind te horen! Die komt er wel! Op de parkeerplaats stonden nog meer auto’s dan toen ik te water ging, dus het was gezellig druk. Een van de kinderen bij de auto naast me toonde nog wat interesse in mijn cameraset en de enthousiaste moeder legde het een en ander aan hem uit. Zelf zou ik mijn kinderen denk ik nog niet zo jong te water laten, maar aan de andere kant is het wel erg leuk om dit enthousiasme te zien.

Toch nog lekker gedoken dus en heerlijk kunnen fotograferen, mijn avond was weer geslaagd!

Maximale diepte 9m, temp. 15-21gr.C., zicht 2-4m, duikduur 71m.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief