Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Bergse Diepsluis

Duik 362 – Het lange hemelvaartweekend is weer voorbij, de belachelijke drukte op de duikstekken dus ook. Tijd voor een rustig duikje bij de Bergse Diepsluis, in de hoop om ook mijn buddy Frank nog een mooie sepiaduik te kunnen geven.


Datum: 21-5-2012
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

Een beetje twijfelachtig rijden we naar de Bergse Diepsluis, want het meest recente duiklog op Duikerslog.nl geeft aan dat het in de middag op zondag nog zeer slecht zicht was. Niet onlogisch natuurlijk, want daar kon je dit weekend waarschijnlijk over de duikers lopen…..
De ervaring leert dat de maandagavond na zo’n weekend altijd erg rustig is en dus durven we de gok wel aan en rijden toch naar de Bergse Diepsluis. We stelden ons gewoon in op een slecht zicht duik en we zouden wel zien.

Op de parkeerplaats stonden in totaal maar 7 auto’s toen wij richting de trap liepen en een deel daarvan kwam al weer uit het water. Goed gegokt dus….of is dit gewoon goed plannen?
We besloten ondanks dat het rustig was, toch helemaal naar rechts te wandelen in de hoop dat het zicht daar dan in ieder geval het beste zou zijn. Niet helemaal een plausibele aanname, maar ach, je moet jezelf toch op een of andere manier moed inpraten toch? We maakten dus een flinke wandeling en stapten nog een flink stuk voorbij de witte streep op de dijk te water. Er stond een flinke deining, hoewel de wind toch niet echt in de baai stond. Eenmaal onder water bleven we daar nog wel even last van hebben in het ondiepe water, maar toch bleven we daar even hangen. Lekker neuzen tussen de stenen, oesters en het zand naar alikruiken, paardenanemoontjes en diverse kleine diersoorten.

20120521_362_Bergse_Diepsluis_020

Na 15 minuutjes zijn we richting het diepere gedeelte gegaan en zijn we gaan zoeken naar de sepiatentjes. Aangezien het ongeveer het midden tussen hoog en laag water was, zijn we rond de 7/8m gaan zoeken.
Het viel ons op dat her en der kleine “schooltjes” van een klein visje zwommen, die ik niet meteen herkende. Echt heel schuw waren ze ook niet, dus toen ik ze van dichtbij bekeek kon ik de vorm van een steenbolk herkennen. Zouden dit dan juveniele steenbolken kunnen zijn? Ik heb geen idee wanneer deze jongen ter wereld komen…..

20120521_362_Bergse_Diepsluis_010

Op een gegeven moment vonden we dan een tentje met daar op, onder en omheen 5 sepia’s.
1 sepiapaartje had de beschutting gezocht en zat in het tentje, het 2e paartje zwom er omheen en een 5e sepia wist niet wat hij/zij wilde. Deze kwam dichterbij….schoot weer weg…kwam weer dichterbij….schoot weer weg….enz. Grappig gezicht, deze was dus zichtbaar schuwer dan de anderen.
We hebben de rest van de duik bij dit sepiatentje vertoefd en we hebben uitgebreid kunnen genieten van het schouwspel. Het blijft toch mooi, ondanks dat dit weer mijn 5e sepiaduik was.

20120521_362_Bergse_Diepsluis_038

Na een tijdje was het toch tijd om verder te gaan, waarbij ik stiekem nog hoopte om een pijlinktvis te zien. Helaas is dat niet gelukt. Wat we wel vonden was een sepia die wel heel erg verdacht stil in het water zweefde, zonder ook maar een beweging te maken. Vreemd…toch eens dichterbij kijken dus. Toen zagen we dat deze sepia duidelijk al aan het afsterven was. Zijn/haar huid was al her en der aan het loskomen en eigenlijk reageerde hij/zij totaal niet op ons. Ik heb er een paar foto’s van gemaakt, omdat deze sepia zo’n 1,5 a 2 meter boven de bodem zweefde en het dus een mooie gelegenheid is om daar vanaf een andere hoek foto’s van te maken. Uiteindelijk hadden we het wel gezien en werd het tijd om de duik te gaan beeindigen. Toen we onze hoofde boven water staken, ontdekte we dat we eigenlijk niet veel meters gemaakt hadden, want we waren nog pas in de buurt van die witte streep op de dijk…..dat werd dus klauteren en weer terug wandelen. Maar ach, wie doet ons wat….?

Heerlijk 1,5uur gedoken in water met redelijk zicht en de sepia’s voor onszelf! Top dus!

Maximale diepte 8m, temp. 14gr.C., zicht 1-2m, duikduur 86min.

20120521_362_Bergse_Diepsluis_039

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief