Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – 1 april, kikker in je bil!

Wie gaat duiken op 1 april, loopt natuurlijk bepaalde risico’s die eigenlijk helemaal niets met duiken te maken hebben. Duikreporter René Weterings maakt een duik in de Nionplas met een heel duidelijk thema: 1 april, kikker in je bil!


Datum: 1 april 2016
Duiklocatie: Nionplas

duikreport-call-to-action-350x85

1 april…kikker in je bil! Dat heb ik vandaag een aantal keren mogen horen. Alle kinderen vinden het leuk om te roepen, dus ook die van ons! Het is wat mij betreft een vrolijke dag aan het begin van de lente en dat vraagt om een duik op zoek naar het neefje van de kikker…


Duiken zat er deze week niet in op de woensdag, mijn vrouw was ziek en ik was eerlijk gezegd ook niet topfit. Toch een beetje last van een zwaar hoofd en mijn spieren voelden ook aan alsof ik mezelf had uitgesloofd in de sportschool. Vandaag was het een prachtige vrijdag, ik werkte de hele dag thuis en kon zo mijn pauzes even lekker buiten doorbrengen met een bakkie koffie erbij. Mijn zin om te duiken groeide, dus ik besloot vanmiddag een avondduik te gaan maken.


Tussen het spelen met mijn zoon Rowan door, eet ik even een croissantje ham-kaas met als toetje een krentenbol. Nog even zeg ik mijn dochter Isis gedag als ze van haar turnuurtje terugkomt en dan is het tijd voor mij om de spullen in de auto te gooien en een paar kilometer verderop weer alles uit de auto te laden. Ideaal, zo’n duikstek zo dichtbij, alleen maak ik er eigenlijk te weinig gebruik van. Nu is een leuke periode, zo tijdens de paddentrek. Daar moet ik toch echt even gebruik van maken.

Mijn duikkloffie heb ik zo aan en sjok richting het water. Langs de waterkant is flink gesnoeid, dus het water zie je nu nog beter liggen vanaf de parkeerplaats. Het water lijkt er vanaf de kant helder uit te zien, is dat even boffen! Snel mijn vinnen aan, masker op en duiken maar. Het is onderwater al redelijk donker aan het worden, maar ik kan zonder lamp zeker nog genoeg zien. Ik heb nog maar een paar vinslagen gedaan of ik zie het eerste padje al op de bodem kruipen. Hij kruipt van mij af, dus een foto maken is niet meteen mogelijk.


Ik vervolg mijn weg en zie vanaf dat moment het ene na het andere padje. Ze zitten slechts een paar meter van elkaar af en allemaal zijn ze alleen. Hun velletje zit is nog erg geplooid, het is letterlijk vel over been. Maar het zijn mooie beestjes en veel padjes blijven mooi zitten voor de foto. Ik probeer ze van wat verderaf te fotograferen, maar ook van wat dichterbij. Lekker variëren in de foto’s, ik ben helemaal op mijn gemak zo in mijn eentje in deze zoetwaterplas bij mijn nieuwe vriendjes!

Langs de rietkraag zoek ik nog naar parende paartjes, maar ik zie vanavond alleen padden in hun uppie. Jammer, parende padden moet ik wellicht ergens anders zoeken. Het water is al weer 8 graden Celsius, maar toch krijg ik het fris. Ik had van tevoren afgesproken om mijzelf weer te melden na vijf kwartier, dus ik moet stilletjes aan weer aan de terugweg beginnen. Veel meters heb ik overigens niet gemaakt, ik hoef ook niet ver terug. Op de terugweg zigzag ik weer over de bodem om nog leuke padjes te spotten, maar ik zie ze ineens niet meer. Of…mijn concentratie is verdwenen.

Hoe dan ook, het is een leuke zoetwaterduik tot nu en zie dat ik alweer bij de steiger ben aangekomen. Een paar jonge baarsjes schieten onder mij door, verrassend genoeg zie ik dat ze heel dichtbij blijven liggen en ook nog eens heel erg benaderbaar zijn. Ik besluit mijn laatste energie te besteden aan deze guitige visjes, één van hen is wel heel erg rustig en mooi blijft liggen. Het zijn fotogenieke visjes, ik geniet van de fotoshoot met mijn modelletje. Met een stofwolkje wordt onze samenwerking afgebroken en is het tijd om het water uit te gaan.

Mijn neus begint te kriebelen en ineens moet ik niezen! Ok, niezen onderwater…dat is voor mij een eerste keer in al die duiken die ik gemaakt hebt. Verbaasd en glimlachend steek ik mijn hoofd boven water. Netjes op tijd stap ik het water uit en meld ik dat ik weer bovenwater ben. Het is nog steeds een beetje licht buiten en de temperatuur voelt ook nog prima aan zo zonder wind. Leuk gedoken met de padjes en lekker gefotografeerd. Wat een lekkere avond om het weekend mee te beginnen!
1 april…kikker in je bil!!

Duik 661 (Nionplas, vrijdag 1-4-2016, 19.30u)
Max. diepte 4m, temp. 8gr.C., zicht 2-4m, duiktijd 70min.

2 reacties

 1. Avatar

  Op jouw foto’s lijken die glibberbeesten gewoon leuk.

  REAGEREN
  • Avatar

   Ze zijn ook leuk Nick! 😉

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief