Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Zanzibar – info, reis en duiken/snorkelen

Witte stranden, een unieke mix van culturen, vriendelijke bevolking, bezienswaardigheden en de mogelijkheden om te duiken en snorkelen maken van dit eiland in de Indische Oceaan een echt vakantieparadijs. 

Zanzibar is een eiland voor de kust van Tanzania. Hoewel het deel uitmaakt van Tanzania, kent het een grote mate van zelfbestuur. Het eiland is 83 km lang en 37 km breed. Samen met Pemba en Mafia staat Zanzibar bekend als de ‘specerijeneilanden’ vanwege de specerijen die hier al eeuwen verbouwd worden.

Vanuit Nederland en België kun je rechtstreeks naar Zanzibar vliegen of met een overstap in Dar es Salaam.

De munteenheid is de Tanzaniaanse schilling, maar met US-dollars kun je ook overal terecht. Over het algemeen zullen de prijzen in Tanzaniaanse schilling echter iets gunstiger zijn. Creditcards worden bij duikcentra, accommodaties en veel restaurants geaccepteerd. In winkels en voor vervoer heb je contant geld nodig. Er zijn verschillende pinautomaten op de toeristische plekken, maar niet altijd vlakbij de accommodaties.

Overal op Zanzibar heb je ruime keuze uit accommodatie en restaurants. De meeste bezoekers verblijven in Zanzibar-stad (met het historische centrum Stonetown), in Nungwi in het noorden of in Matemwe in het noordoosten van het eiland. Voor duikers en snorkelaars is Nungwi de aangewezen bestemming vanwege de nabijheid van de Tumabatu eilanden en Mnemba Island. In en rond Nungwi is zowel zeer eenvoudige als bijzonder luxe accommodatie beschikbaar.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Wil je nog iets anders doen dan duiken, snorkelen en genieten van de witte stranden, dan zijn er verschillende bezienswaardigheden. Het historische Stonetown, Jozani Forest met haar apen, Prison Island met de reuzeschildpadden, The Rock restaurant op een rots midden in zee en specerijentours zijn bekende dagtrips op Zanzibar. In Nungwi bevindt zich ook een schildpaddenopvang in een natuurlijke lagune, opgezet door de lokale bevolking opgezet om gewonde schildpadden te verzorgen en ervoor te zorgen dat de nesten volledig uitkomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duiken op Zanzibar

De meeste duiken worden gemaakt bij de Tumbata eilanden en Mnemba Island. Bij de laatste wordt ook veel gesnorkeld en bestaat de kans dat je dolfijnen ziet tijdens de boottocht ernaartoe. Bij Tumbatu vind je een mooie mix van harde en zachte koralen en een grote diversiteit aan onderwaterleven. Bij verschillende duikplaatsen bestaat het landschap uit een steile wand van ongeveer 10 meter, gevolgd door een verder aflopende koraaltuin. Bij Mnemba Island is als gevolg van het afzetten van sediment van het eiland en van de delta van Tanzania geen levend hard koraal meer te zien. Al het leven is te vinden op de rotsachtige structuur van fossiel koraal. Hier groeien veel grote anemonen en wat zacht koraal op. De verscheidenheid aan vis en andere fauna is er echter groot. Van octopus tot bladvis, frogfish, naaktslakken en murenes, er is van alles te zien. Ook zijn er nog enkele riffen die in open zee liggen en waar als de stroming het toelaat, mooi gedoken kan worden. Je ziet er bijzondere koraalformaties, schildpadden en veel vis.

Er is een decompressiekamer in het noorden van Zanzibar, tegenover Mnemba Island.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
duikcentrum east africa diving

Foto’s: Frank de Bruin en Marloes Otten

[Informatie dateert van januari 2020]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief