Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Recordduik ‘Hors-piste’

Duikreporter Dirk maakt een bijzondere duik – hij duikt van de ene duikstek in Dreischor naar de andere. Het wordt een lange duik – niet zozeer vanwege de afstand, maar vooral omdat er veel te filmen is.

Hors-piste, het is niet echt een duikterm, maar als je weet dat ik met buddy Nick Lobé in de winter twee keer op skivakantie was, zal je wel begrijpen dat wij dit zo noemden! We verlieten vandaag, net zoals bij het skiën, de voorgeschreven duikroute …

We doken samen met Neletha van Oort van Dreischor Gemaal naar Dreischor Frans Kok Rif: een stuk over onontgonnen gebied!

Alles werd in mijn duikmobiel geladen, Nick zijn auto bleef staan bij Frans Kok Rif en achteraf ging ik mijn auto te voet terughalen.

De afstand van 520 meter is zeker te overbruggen, maar als je dan met een fotograaf en videograaf onderweg bent heb je wel een volledig afgetopte duikfles nodig!

We zien onderweg opmerkelijk veel kreeften. Ik maak me de bedenking: waarom komen de kreeftenvissers hier hun fuiken niet droppen ipv vlak bij de duikstekken ??? Onze maximum diepte was 9 meter en daar zie je op de zandvlakte heel veel gestippelde tweedraadkokerwormen (zoals trouwens overal in de Grevelingen). Het lijkt er met het blote oog op dat ze allemaal dood zijn, maar de camera geeft het tegenbewijs!

005 gestippelde tweedraadkokerwormen-116111

001 Bruine plooislak met eitjes-116111

We komen meerdere bruine plooislakken tegen

De driekantige kalkkokerwormen kosten me onderweg enkele bars uit mijn duikfles: het juiste moment afwachten tot ze weer tevoorschijn komen. Dit lukt me aardig en het is grappig hoe een spookkreeftje het openingsproces verstoort (zie video).

003 driekantige kalkkokerworm 2-116111

Hét moment voor mij als videograaf is echter de grondel in zijn nest die Neletha aanwijst. Hij is dapper aan het waaien met zijn vinnen om het nest stofvrij te houden en hierbij waait hij zelfs enkele jonggeborenen uit de eitjes! Ik probeer zo close mogelijk te filmen. Lukt niet echt, maar toch is in de video en op onderstaande uitsnit bij het oog een jonkie te zien.

We zien veel onderweg en stilletjes aan geraakt de duikfles leger en leger … Toch even gaan zien aan de oppervlakte .. Oeps da’s nog ver! Niet te veel meer filmen dus …

Tja en je komt dan toch weer altijd iéts tegen dat je ophoudt, zoals deze asgrauwe keverslak.

Grondel close-up met kleine grondel bij het oog-116111

007 Asgrauwe keverslak-116111

De witgestippelde knotsslak kost ook nog wat lucht (zie video), maar dan is het écht tijd om de steiger te bereiken … Ik kom boven met 18 bar left …

Nick heeft alles leeggezogen. Voor hem is het écht een recordduik. Hij heeft nu ei zo na 1500 duiken en dit was zijn langste duik ooit! Voor mij eigenlijk ook. Ik bleef al eens 124 minuten onder water (nu 123), maar toen was de gemiddelde duikdiepte slechts 2,7 meter, nu 5,3 meter. Dus … Neletha heeft haar record op één minuut na niet gebroken.

Flesen terug vullen, want er staat nog een tweede duik op het programma! Die is voor de volgende reportage!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief