Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Reanimatie-tijd!

De afgelopen maand was het weer zo ver – tijd voor de jaarlijkse CPR & eerstehulptraining voor al het  personeel van Murex.

Iedereen kijkt er altijd tegenop om deze oefeningen te doen maar als we eenmaal bezig zijn, heeft iedereen veel plezier bij deze toch serieuze en belangrijke training.

De ochtend begint met een degelijke briefing van instructrice Dimpy. Zij legt uit aan de deelnemers wat de planning is voor de dag en wat er allemaal behandeld gaat worden. Als eerste wordt Little Anne tevoorschijn gehaald en krijgt iedereen de kans om zijn/haar CPR skills te oefenen. Ik krijg toch wel een beetje medelijden met Little Anne als ik zie wat ze allemaal te verduren krijgt. Maar goed dat ze geen echte ribben heeft! Maar na een paar rondes oefenen heeft iedereen goed door hoe het reanimeren gaat en gaat het al stukken beter met Little Anne.

Rescue_Mx_28-05_3Na deze droge oefening gaan we het water in, op het huisrif wel te verstaan. We spelen een scenario waarbij een bewusteloze duiker boven water komt na een duik op ons huisrif. De duikgidsen moeten 1 voor 1 allemaal deze oefening uitvoeren terwijl er mensen op het strand staan te wachten om het slachtoffer uit het water te halen en verder te behandelen. Het is vooral voor de duikgidsen zwaar om het slachtoffer naar het strand te brengen terwijl er rescue breaths worden gegeven en de uitrusting langzaam wordt uitgetrokken. Op het strand wordt goed samen gewerkt en vele handen maken ieder persoon licht van gewicht.

Rescue_Bangka_30-06_2Na de lunch gaan we verder met de duikgidsen en de crew die op onze boten werkt. We gaan met de boot naar een duikstek om daar een zo realistisch mogelijk scenario te oefenen. Eerst een herhaling voor alle duikgidsen van wat ze moeten doen bij een duiker in paniek (onder en boven water) en van wat ze moeten doen als ze een bewusteloze duiker onder water vinden. Nadat iedereen een keer geoefend heeft, gaan we de crew van de boot erbij betrekken en worden alle oefeningen gecombineerd in 1 scenario. De duikgids vindt een bewusteloze duiker op de bodem, brengt de duiker omhoog, sleept hem naar de boot en de boot crew haalt het slachtoffer uit het water en past de geleerde CPR-technieken toe.

Uiteindelijk heeft iedereen veel geleerd vandaag maar ook veel plezier gehad. De volgende dag is de rest van het personeel in Manado aan de beurt en een dag later herhalen we de oefening nog een keer in ons resort in Bangka. Zo is duiken weer een stukje veiliger geworden.

Links:

http://www.murexdive.com/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief