Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Razende Rodezeedoktersvis

De Rode Zee is het toneel van de Rodezeedoktersvis met zijn territoriale gedrag. René Weterings greep zijn kans om een apart visportret te maken.

We zijn met ons gezin een week in Egypte, waar we duiken met Coraya Divers en verblijven in het Brayka Bay Reef Resort in Marsa Alam. Bijna elke dag duiken we op het mooie huisrif vol koraaltuinen en met veel soorten vis. Het fijne van duiken op een huisrif is dat je alle rust hebt om de vele hoekjes en gaatjes tot je te nemen. Na een paar duiken herken je bekende plekjes en weet je murenes of clownvissen te zitten. Dat geeft dan de rust om daar specifiek een groot deel van de duik te spenderen om je te kunnen concentreren voor een goed uitgevoerde foto. Focus op een specifiek onderwerp is belangrijk om beter te leren fotograferen.

Aan het einde van de eerste duik ontdek ik op het noordrif een territoriale Rodezeedoktersvis. Deze vis schiet als een raket door het water in mijn richting en dat trekt natuurlijk mijn aandacht. Ik bekijk schouwspel op mijn gemak bekeken en probeer meteen wat foto’s te maken met een 12-40mm lens. Dat is geen succes, want deze vis komt te dichtbij. ’s Avonds denk ik na over een betere aanpak. Gebaseerd op de eerste foto’s kies ik mijn basisinstellingen en monteer ik de 8mm fisheyelens. Met dat plan ga ik weer te water, specifiek voor het maken van een goede foto van deze razendsnelle doktersvis. De locatie heb ik zo gevonden en ik ga er op mijn gemak bij. De Rodezeedoktersvis heeft aan de zijkant bij zijn staart een scherpe stekel, dus ik moet wel een beetje voorzichtig doen. Af en toe zwemt de vis tegen mijn domepoort aan en voel ik zelfs wat waterbeweging langs mijn handen. De timing voor het maken van deze foto is nog het moeilijkst, ik wil de vis scherp en op een aantrekkelijke positie in beeld. Het kost vele foto’s voor ik zeker weet wanneer de vis scherp zal zijn. Maar uiteindelijk levert een goede voorbereiding en veel geduld wel een gaaf plaatje op, waar ik zelf blij van word.

Om een dergelijk snelle vis te kunnen fotograferen wil je een zo kort mogelijke sluitertijd. Standaard is mijn camera gelimiteerd op 1/250 s als je een flitser gebruikt. Bij het maken van deze foto heb ik een Nauticam flash trigger gebruikt. Dit apparaatje vervangt de systeemflitser van de camera en zorgt ervoor dat je ongelimiteerd sluitertijden kunt kiezen met flitsen. Er zit echter een praktische limiet aan, want boven 1/400 s wordt de sluiter boven in beeld zichtbaar. De keuze voor ISO500 zorgt dat de INON flitsers op halve kracht kunnen werken.

Het RAW bestand bewerk ik in CameraRAW tot het gewenste eindresultaat. In dit geval is de belichting van de RAW foto eigenlijk al bijna helemaal goed. Handmatige wijzigingen zijn alleen het verlagen van de hooglichten, het verhogen van de verzadiging en de keuze voor de kleurtemperatuur (5400K). Voor het contrast selecteer ik ‘normaal contrast’. De meest opvallende stofdeeltjes verwijder ik met het ‘snel retoucheerpenseel’ van Photoshop CS6.

Camera en instellingen

Camera: Olympus OM-D E-M5mkII + Nauticam huis
Lens: Panasonic 8mm fisheye
Flitser(s): INON Z-330 (2x)
Instellingen: f18, 1/400s, ISO500
Accessoires: Nauticam flashtrigger

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief