Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Reizen

Ratfish Party

Na een lange periode van bezoekende duikers hadden we eind augustus eindelijk een paar dagen voor onszelf. Een typische Vancouver Island-zomerdag: warm en zonnig met een zeebries die het aangenaam maakt. We besloten in de late middag een duik op ons huisrif te maken.

We daalden af en begonnen onze duik op het diepere gedeelte van het rif. Na de gebruikelijke krabben, naaktslakken en diverse rotsvissen zwommen we langzaam terug en stegen we op tot 15 meter. We hebben op die diepte een kleine zandvlakte tussen de rotsen waarop het vaak makkelijk is allerlei onderwaterleven te vinden. We zwommen langzaam naar dit gebied toe en ik wees Kathy op een vijftal ratvissen. De ratvis (chimera chimera) is familie van de haaien en roggen (kraakbeenvissen) en normaal gesproken een diepzeebewoner. De vis komt in de zomer naar ondieper water om broedzakken af te leggen. Kathy keek in de richting waarin ik wees, en toen we dichterbij kwamen, bleken het geen vijf maar wel zo’n vijftien exemplaren te zijn die collectief door het zand naar voedsel zochten.

Hun tandplaten die als molenstenen werken, zijn vrijwel gelijk aan die van roggen. Hun normale schuwe gedrag was volledig afwezig en terwijl ik boven de groep zweefde, zag ik één van de vissen met 2 broedzakken gedeeltelijk naar buiten komen! Dat er een dergelijk concentratie in zo’n klein gebied rondzwom en zich zo makkelijk liet benaderen, is werkelijk uniek. De volgende dag doken we bij Seddall Island Wall en hier zagen we in een duik van 35 minuten meer dan 50 ratvissen!

Links:

http://www.rendezvousdiving.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief