Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Raak!

Johoooo! Wat is dat geweldig, een grote wolk ansjovis onder me, dolfijnen die naast me uit het water springen en haaien die door de school vissen schieten. O ja, en laten we de vogels niet vergeten.

De laatste dag op zee. Natuurlijk hopen we op actie. En we krijgen het! We zijn nog maar net door de branding als –natuurlijk-  de eerste walvissen zich aandienen. Dat is meteen het teken voor koffie en een sandwich – die traditie hebben we deze week in het leven geroepen. Maar dit keer wordt ons die tijd niet gegund. Door de verrekijker wordt een grote zwerm vogels waargenomen.

Met bloedspoed racen we naar de plek. Her en der duiken de jan-van-genten in het water. Sterker nog, het zijn net projectielen, met zo veel kracht schieten ze door het wateroppervlak. We grijpen onze snorkelspullen en laten ons in het water zakken. Zo op het oog rustig, maar van binnen  is het één explosie van adrenaline. Eindelijk…als eerste boot op de juiste plek. Maar de pret duurt maar kort. Voordat we het weten liggen er voor mijn gevoel meer snorkelaars dan sardienen in het water. Tegen de ‘afspraak’ in – een ongeschreven regel is dat de bait ball voor de eerste boot is, de anderen moeten wachten. Resultaat is dat de pret van korte duur is.

Maar het smaakt naar meer. En we krijgen meer. De hele dag racen we naar duikende vogels, laten we ons zo snel en toch ook zo rustig mogelijk in het water glijden en hangen we boven en tussen scholen ansjovis of sardienen. De common dolphins springen pal naast ons boven het wateroppervlak uit om diep te duiken en een smakelijke hap te nemen. Her en der schieten er haaien door de school heen en om ons heen laten de vogels zich ongegeneerd in het water vallen.

Ik heb het idee dat ik op één dag al mijn adrenaline voor de rest van het jaar heb verbruikt. Mijn Sardine Run kan niet meer stuk, al weet ik dat het nog tig keer beter kan met tientallen meters zicht, honderden dolfijnen, bait balls zo groot als voetbalvelden en tientallen haaien en walvissen. En toch… dit was al adembenemend. Volgend jaar maar weer?

Foto: Morne Hardenberg

Linda Ferwerda heeft in juli de Sardine Run gedaan vanuit Port Saint John aan de Zuid-Afrikaanse Wildcoast. Hierover publiceert zij een reeks blogs.

Links:
http://www.sharkexplorers.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief