Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Het project wordt opgestart!

Project Argo was in 2013 een succes. Nu het vervolg –  Healthy Seas: Project Argo 2014. Volg de expeditieleden in 5 blogs.

Eindelijk kunnen we weer aan de slag, Healthy Seas: Project Argo 2014 is begonnen. Na een succesvolle pilot in juni 2013 zijn we wederom neergestreken in Kroatië waar we gaan duiken op het scheepswrak van de MS. Argo welke in tweeën gebroken op zo’n 50m diepte in de Adriatische zee rust. Dit jaar is het achterschip aan de beurt voor een grote schoonmaakbeurt.

Dit jaar bestaat het complete team van technische duikers uit Nederland, Engeland, Duitsland, Italië en Kroatië.

Vandaag, 2 juni starten we het project met een onderzoeks- en voorbereiding duik. De 5 teams brengen ieder met een eigen taak het scheepswrak in beeld met fotografen, en filmers of bevestigen twee separate lijnen op het wrak welke tijdens het project gebruikt worden om af te dalen, op te stijgen en het omhoog schieten van geborgen vistuig. Na de duik maken we samen een plan hoe de huidige situatie aan te pakken deze week.

Het verloopt allemaal prima, de voorbereidingen worden zeer gestructureerd uitgevoerd en de fotografen schieten hun geheugenkaarten vol met beelden van het wrak en natuurlijk iedere actie van de teams die ze voor hun lens krijgen. We weten zelfs al de eerste zakken met verloren vistuig omhoog te halen.

In de middag duiken we zoals gebruikelijk op een van de vele riffen die hier in de buurt liggen, deze wordt flink bevist wat ook weer het nodige afval en verloren vistuig met zich meebrengt. Dag 1 bezorgt ons al een goed vangst; touwen, lijnen, netten, gewichten, een anker, een autoband en zelfs een complete werphengel worden geborgen. Iedereen is tevreden, moe en voldaan kijken we al weer uit naar dag 2.


Ghost Fishing is – na een succesvol project in 2013 – in juni 2014 opnieuw een week lang in Istrië, Kroatië voor Project Argo II, waarin ook Krnica Dive, Scuba Academie en Global Underwater Explorers meedoen. Zo’n tien duikers uit Nederland, Kroatië, Italië en Engeland doen een poging om het achterschip van de MS Argo, één van de mooiste wrakken in de Kvarner Golf, te ontdoen van netten. Vijf dagen lang wordt ’s ochtends gewerkt op het wrak om dat voor elkaar te krijgen. Daar blijft het niet bij: ook op de riffen vlak bij de haven van Krnica ligt veel verspeeld vistuig. Elke middag springen de duikers van het project opnieuw het water in om dde troep van de riffen te halen. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief