Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Project Argo: Ronddobberen in de haven

Op dag 4 van Project Argo is de haven van Krnica aan de beurt. Maar of iedereen nou direct warm loopt voor dit idee…

Na de vierde duik op de MS Argo heeft Maurizio Grbac van Krnica Dive een verrassing voor ons. Hij wil ons laten duiken in Luka Krnica, de haven van het dorp, een plek waar je normaal gesproken je hoofd niet onder water mag steken. De jongens hebben een beetje hun bedenkingen: het water direct voor de deur van de duikschool ziet er na de schitterende ochtendduik niet heel erg aanlokkelijk uit: een modderige bodem, ondiep water en melkachtig zicht. Maar toch trekken we allemaal in de verzengende hitte het droogpak aan en hangen we de dubbelsets op onze rug. Postzakken en hefballonnen mee en even later springen we vanaf de steiger in het water. Dat koelt lekker af, het zweet stond ons inmiddels allemaal dik op de rug.

RTEmagicC_DIB-001_02.jpgRTEmagicC_DIB-004_02.jpg

Eigenlijk valt het helemaal niet tegen. Op de bodem vinden we zeegras, heel veel zeegras. En ook aardig wat onderwaterleven. We duiken van de steiger richting de boothelling en zo lang je niks aanraakt, lijkt het net een mooie vissenkom.Maar dat verandert op slag als je iets van de bodem probeert te pakken. Hé, een dik stuk rubber slang, even in de postzak proppen. Poef, een dikke paddenstoel van stof. Wat lege gezonken jerrycans (veelvuldig in gebruik als boei, tot ze lek raken en naar de bodem verdwijnen) aan een stuk touw. Even lossnijden… Maar waar is nou die buddy. We begrijpen ineens waar brandweerduikers over klagen: geen hand voor ogen kunnen zien en op de tast verder moeten gaan.Het zijn niet alleen stukken touw en verloren netten, die we tegenkomen. Op de bodem van de haven liggen ook aanmerkelijk veel kreeftenkooien. De ene na de andere komt naar boven. Roberto, die in een klein bootje de bellensporen volgt, kijkt een beetje wanhopig naar alle troep die hij naar boven moet takelen. Accu’s, rubberen banden, stukken tapijt, emmers, nog meer kreeftenkooien… De stapel groeit en groeit.

RTEmagicC_DIB-003_03.jpgRTEmagicC_argodag4-1_02.jpg

En ondanks de kennelijke weerzin aan het begin van de duik, komen er na een uur allemaal vrolijke gezichten naar boven. Dan rest er nog één ding: al dat niet te tillen afval naar de vuilhoop sjouwen. Eigenlijk zouden we nog een paar keer moeten gaan: in de haven van Krnica ligt nog voor weken werk.


Ghost Fishing is een week lang in Istrië, Kroatië voor Project Argo, waarin ook Krnica Dive, Scuba Academie en Global Underwater Explorers meedoen. Acht duikers uit Nederland, Kroatië en Italië doen een poging om de MS Argo, één van de mooiste wrakken in de Kvernar Golf, te ontdoen van netten. Vijf dagen lang wordt ’s ochtends gewerkt op het wrak om dat voor elkaar te krijgen. Daar blijft het niet bij: ook op de riffen vlak bij de haven van Krnica ligt veel verspeeld vistuig. De duikers van Project Argo springen telkens ’s middags het water in om die troep uit zee te halen.

Foto’s: Sven Bender

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief