Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Proeven aan GUE

Waar denk jij aan bij GUE ? Aan technische duikers met heel veel toeters en bellen? Fout! GUE is voor elke duiker. Recreatief duikster en onderwaterfotografe Ester van den Doel ging ‘proeven’ tijdens de GUE Experience Day.

GUE (Global Underwater Exploreres) – voor veel duikers in mijn (recreatieve) duikwereld is dit synoniem voor technisch duiken, dubbelsets, wings, longhoses, wrakduiken en grotduiken. Maar het is niet meer en minder dan een opleidingsorganisatie, net als NOB, PADI, enzovoort, waar je op de GUE-manier leert duiken.

Foto: Sander van der Heijden

Zwemmen zonder stof
Ik ben wel benieuwd wat GUE mij als duikende fotograaf met een recreatieve duikset kan bieden. Ik meld me in augustus dan ook voor de GUE Experience Day bij Zandeiland 4 in de Vinkeveense plassen. Op het programma staat een aantal workshops en ik heb wel een idee van welke ik wil volgen, namelijk die van vintechnieken en propulsiebewegingen. Als duikende fotograaf wil ik me makkelijk kunnen bewegen zonder al te veel stof te maken (zodat ik niet eerst een kwartier hoef te wachten tot het stof weer een beetje gezakt is en de vis die ik wil fotograferen onder de dekmantel van mijn stofwolk alweer verdwenen is). Want laten we eerlijk zijn, de ‘klassieke’  zwembeweging onder water die de meesten van ons tijdens een opleiding (welke dan ook) leren, is de zwembeweging vanuit je heupen, met redelijk gestrekte benen zodat je snel vooruit komt. Doordat we onze benen ook onder onze horizontale houding door bewegen, stuwen we water naar beneden met als gevolg een enorme stofwolk achter ons aan alsof we een auto op een droge woestijn weg zijn. Daar word ik niet blij van. Zelf heb ik deze beweging dan ook afgeleerd en gebruik ik een soort van schoolslag/kikvorsslag waar ik snel mee kan zwemmen en minder stof opdwarrel. Bij GUE hechten ze veel waarde aan vintechnieken, dus dit is de kans om me daar eens in te verdiepen!

Stabiel platform
Als ik naar de tenten loop zie ik al een hoop GUE t-shirts en in de achterbakken van de diverse auto’s de nodige dubbelsets. Na kennismaking met Anne-Marie Bresser, een van de 6 GUE instructeurs in Nederland, staat mijn keuze definitief vast: ik ga vandaag werken aan mijn vintechnieken, onder begeleiding van Anne-Marie. De workshop bestaat uit twee delen, theorie in de ochtend en in de middag gaan we de diverse vinslagen in de praktijk oefenen. We beginnen met voorstelrondje en waarom je hier bent en wat je wil bereiken, daarna volgt een korte uitleg; er wordt regelmatig gesproken over een ‘stabiel platform’ – hiermee word jij als duiker bedoeld, je plek in het water en hoe je je beweegt. Een derde element van je platform is je balans en die komt voor een groot deel voort uit je vinbewegingen en je houding. Alle GUE-duikers die je tegenkomt, hebben een brede houding onder water (armen breed voor zich) – daarmee creëer je ook een stuk balans. Vandaag nemen we de belangrijkste vinslagen onder de loep, de ‘frogkick’, en de ‘backkick’, oftewel achteruit zwemmen, iets wat ik ook graag onder de knie wil krijgen zodat ik makkelijker op dezelfde plek kan blijven. Anne-Marie legt ons de mechanica van de slagen uit, ze deelt de beweging onder in 3 stukken, het ‘laden’ of inzetten van de slag, de beweging en de glijdfase. Door de beweging zo in stukken te hakken wordt het overzichtelijker en zie je ook waar het momentum in de slag zit. Het is de bedoeling dat de slagen geen kracht kosten. Bij beide technieken houd je je benen in een hoek naar boven, je onderbenen eigenlijk haaks op je bovenbenen zodat je waterverplaatsing altijd naar boven en naar achteren is en niet naar beneden en je zo dus geen sediment opstuwt. Ze laat ons de uitvoering van de diverse slagen zien zodat we een duidelijk beeld krijgen van de verschillende technieken.

Kortsluiting
Dan is er tijd om zelf het water in te gaan en alvast te oefenen om de theorie in de praktijk te brengen. We kleden ons om en samen met Linda ga ik het water in om gewoon even lekker te duiken terwijl ik ondertussen mijn slagen oefen. De frogkick gaat wel aardig, dat is een kwestie van mijn eigen slag aanpassen en verfijnen maar het achteruitzwemmen is nog wel een dingetje; de techniek kan nog wel zo duidelijk zijn maar je hebt een beetje last van kortsluiting in je brein omdat de beweging tegendraads is aan een normale zwembeweging. Ik kan uiteindelijk wel blijven hangen en naar hetzelfde plukje zoetwatermosselen blijven staren, maar ik ga nog niet achteruit…

Rustiger
Na de lunch melden we ons weer voor de briefing, we worden opgedeeld in groepjes van drie en gaan dan oefenen op de twee vinslagen. Als onze groep aan de beurt is, gaan wij het water in. We doen de buddy-check in het water (wat eigenlijk veel logischer is, dat is de omgeving waar je tijd met elkaar gaat doorbrengen) en lopen we de checklist na: kraan open, doen je automaten het onder water zonder problemen, heb je nergens rare bellenstromen en voor de GUE-mannen in mijn groep ook de vraag of de longhose vrij is en niet geblokkeerd wordt. Na deze controle gaan we op weg naar het platform om te oefenen. Om de beurt laten we onze slagen aan Anne-Marie zien, krijgen we feedback van haar en proberen we het opnieuw. Ik krijg al meteen de tip dat ik rustiger moet zijn en meer tijd moet nemen. In eerste instantie heb ik 6 of 7 slagen nodig om het platform over te komen, na de feedback heb ik er nog maar 4 nodig, meer uitglijden is het motto.

 

Daarna de back-kick. Anne-Marie doet de slag eerst voor en ineens zie ik waar het moment zit waar de beweging ontstaat. Ik probeer het goed in me op te nemen en te vertalen naar mezelf. Als ik dan weer aan de beurt ben, probeer ik of ik achteruit kan zwemmen, het lukt een beetje maar het is niet effectief. Anne-Marie laat me de beweging voelen door mijn benen voor me te bewegen. Ik doe mijn ogen dicht om zo beter te focussen op de beweging. Als ik het daarna zelf weer moet proberen, gaat het ineens wel en glijd ik zo een centimeter of 30,40 achteruit. Yes!! Het lukt zowaar, ook daarna ga ik ineens met sprongen achteruit. Als iedereen aan de beurt geweest is, maken we een opstijging als groep en krijgen we aan de kant een debriefing en tips. Omdat ik met een enkele fles duik, is mijn stabiliteit iets minder dan met een dubbelset – dat kan ik deels corrigeren door een bredere, open houding aan te nemen. Hoe ik die in moet gaan passen bij het fotograferen is nog even een uitdaging maar daar ga ik wel meer op letten. En verder geeft ze aan dat ik de techniek van de slagen wel door heb, ik moet wel de tijd nemen en rust houden om ze uit te voeren. Ik ga zeker tijdens mijn komende duiken oefenen.

Niet eng
Al met al was dit voor mij een leerzame dag (ik kan nu achteruitzwemmen!). GUE is absoluut niet ‘eng’ maar een manier van duiken met andere regels/doelstellingen. Ook de taal die ze onder water gebruiken, is net anders dan de algemene duiktaal. Het was dus wel goed om de signalen door te nemen voor we onder water gingen – voor mij betekenden ze namelijk iets heel anders dan voor de GUE duikers.

Wil je meer weten over GUE? Kijk dan eens op www.gue.com of neem contact op met een van de instructeurs – hun gegevens vind je op de website.

Klik hier voor een foto-impressie van de GUE Experience Day 2017.

Dit bericht delen

Ester van den Doel

Ik duik al een aantal jaren, eerst alleen in de vakanties maar als je in de mooiste duikprovincie van Nederland woont, ga je natuurlijk ook in Zeeland met veel plezier onder water! Daarnaast fotografeer ik graag onder en boven water.

3 reacties

 1. Dat achteruit zwemmen lijkt me wel erg handig. Kan ik zo een workshop ook ergens in Twente doen?

  REAGEREN
  • PADI kent ook de Fin Kick Special, waarin je de frogkick, de back kick, flutterkick en helicopter turn leert

   REAGEREN
 2. Ik zou even op de website van GUE kijken of bij een nieuwe intro dag kijken

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten