Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Private PEN Experience

De PEN Experience is populair. Zo erg zelfs er ook duikers zijn die het op hun eigen manier doen. Marloes Otten bijvoorbeeld.

Afgelopen weekend was de jaarlijkse Olympus Pen Experience. Een evenement waarbij meer dan 100 (grotendeels Olympus) fotografen bijeen komen om te fotograferen, van elkaar te leren en voor de gezelligheid. Hierbij wordt ook de gelegenheid geboden om diverse modellen camera’s en lenzen uit te proberen, waar veel gebruik van gemaakt wordt.

Helaas moest ik zelf werken en kon ik dus niet meedoen aan de cameratesten en de fotowedstrijd op zondag. Gelukkig wel met het bovenwatergedeelte na werktijd, wat vooral een geweldige bbq inhield, die niet verpest werd door de stromende regen.

Maar aangezien ik nog geen camera getest had en mijn old-school-pen toch aan vervanging toe gaat raken, dook ik gewoon 2 dagen later met de Pen7 van vrienden om deze te testen. Tja, ik loop graag wat achter de feiten aan…

Om in stijl te blijven stond er windkracht 7 en was de lucht een stukje verderop pikzwart. We besloten dus al snel tot een duiktijd van meer dan een uur, want we wilden zeker weten dat het rotweer voorbij was als we boven kwamen.

Het grote voordeel van een dinsdagochtendduikje is dat je gewoon alleen bent, ook op de parkeerplaats van Kerkweg Den Osse. Om het noodweer voor te zijn gaan we zo snel mogelijk de dijk over en onder water. Zo. Wij kunnen niet meer natregenen.

viltkokeranemoon_lrHet zicht blijkt prima, ondanks de harde wind. Op het gemak dalen we af, passeren we een paar dahlia’s, wat reefballs, grote aantallen Noordzeekrabben (dat lijken er echt steeds meer te worden!). Ook de Fluwelen Zwemkrab is weer in grotere aantallen te zien, na een paar jaar bijna weg geweest te zijn. Naast de Noordzeekrab is dit toch wel een erg fotogenieke krab met zijn rode oogjes.

Ik zeg altijd dat ik geen fan ben van macrofotografie, maar ik moet toegeven dat er een groot verschil is tussen deze camera en mijn camera. Met mijn camera is de vis al lachend weg gezwommen tegen de tijd dat ik scherp gesteld heb. Met deze camera gaat dat een stuk sneller! Gelukkig is de bediening grotendeels gelijk aan mijn eigen camera, zodat ik ook echt met de instellingen kan spelen om wat dingen uit te testen.

Op 10 meter diepte ben ik op zoek naar garnalen om te fotograferen als ik in een enorme school jonge kabeljauw terecht kom. Ze trekken zich niets van me aan en zwemmen met honderden om me heen. Maar zelfs met de Pen7 kan ik hier niets van vastleggen, met een macrolens…

pokken_lrOp de terugweg ontdek ik een raar patroontje op enkele stenen en mosselschelpen. Niet geheel onbekend, maar wat zou het nou eigenlijk zijn? Eigenlijk zijn de verschillende vormen wel heel apart!
Een fotootje op de Facebook-pagina van Stichting Anemoon levert snel antwoord op: het zijn de verkalkte bodemplaatjes van zeepokken. Weer wat geleerd!

Terwijl we via de bodem opstijgen, wordt het snel lichter om ons heen. We zijn precies lang genoeg onder gebleven om het noodweer te missen en komen boven met een zonnetje.

Zo heb ik niet alleen het noodweer misgelopen, maar ook een camera getest en weer wat verrassends ontdekt op een duikplaats waar ik al honderden duiken gemaakt heb. En mijn biologiekennis weer iets verder aangevuld. Dat was nog eens een zinvolle duik, op de dinsdagmorgen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief