Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Primeur voor Australië – supergroep met jagende bultruggen gefilmd

Walviswetenschappers wisten niet wat ze zagen toen ze een grote groep bellenblazende bultruggen in Australië tegenkwamen. Nooit eerder werd dit in dit deel van de wereld waargenomen.

De wetenschappers filmden in september 2020 hoe een groep van meer dan dertig bultruggen voor de kust van New South Wales jagen door bellen rondom hun prooi te blazen. Niet alleen de groepsgrootte was opvallend, maar ook deze manier van jagen in dit deel van de wereld.
Inmiddels zijn de beelden geanalyseerd en zijn de bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Aquatic Conservation.

De beelden geven nieuw inzicht in de manier waarop bultrugwalvissen aan voedsel komen. Jaarlijks trekken ze vanuit Antarctica naar de warmere wateren van Australië om daar jongen te krijgen. Daarna zouden ze met de jongen weer terug naar het koude water gaan omdat daar meer voedsel te vinden is. Tot voor kort werd aangenomen dat ze niet eten tijdens de oversteek. Maar deze theorie wordt ontkracht door de beelden – ze jagen ook op krill tijdens de reis.

Techniek

De walvissen gebruiken de zogenoemde ‘bubble-net’-techniek. Ze zwemmen rond de prooi en blazen bellen zodat het kleinere leven in een compacte bal naar het wateroppervlak zwemt (bait ball). Dan is het alleen nog een kwestie van vangen voor de bultruggen.
Zo jagen ze in Antarctica en ook is het eerder waargenomen bij Zuid-Afrika. Voor Australië is het een primeur.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief