Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Primeur: het geluid van de pijlstaartrog

Prachtig zoals pijlstaartroggen zich over het rif verplaatsen – sierlijk en stil. Die rust is relatief want voor het eerst is nu vastgelegd dat de dieren wel degelijk geluid maken.

In het Journal of Ecology is een artikel gepubliceerd over het geluid van pijlstaatroggen. Voor het eerst is het geluid van niet een maar van twee soorten pijlstaartrog in de vrije natuur vastgelegd.

In bijgaande video hoor je de geluiden! Het zijn drie geluidsopnamen van een volwassen Urogymnus granulatus (in het Engels: mangrove whipray) in Indonesië, van een jong exemplaar in het Great Barrier Reef en van een volwassen Pastinachus ater (Broad cowtail ray in het Engels), ook in het Great Barrier Reef.

De geluiden klinken als korte, scherpe klikken en men denkt dat ze dit geluid maken als waarschuwing of verdediging. Beide soorten leven vaak in grote groepen en op deze manier zouden ze elkaar kunnen waarschuwen voor gevaar. Hoe ze het doen, is nog onduidelijk, het lijkt alsof ze een snelle beweging met hun kaak of hoofd en kieuwspleten achter het oog maken.

Van zo’n 990 vissen is aangetoond dat ze actief geluid produceren, maar tot op heden werd gedacht dat elasmobranchen (haaien en roggen), een subklasse van kraakbeenvissen, stil door het leven gingen. Maar zo blijkt nu, niets is minder waar! Er zal nog flink wat onderzoek naar dit fenomeen gedaan worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief