Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Potvis gesignaleerd bij Den Helder

Ter hoogte van Den Helder zwemt sinds vanochtend een potvis. Het Rescueteam van SOS Dolfijn houdt het dier in het vizier.

Bron: SOS Dolfijn

SOS Dolfijn werd vanochtend gealarmeerd via de centrale van de Kustwacht. Een uitvarend schip had ter hoogte van Den Helder een walvis waargenomen. Tijdens de surveillancevlucht van de Kustwacht is op verzoek van SOS Dolfijn beeldmateriaal gemaakt zodat de situatie en de soort beoordeeld konden worden. Hierop werd duidelijk dat het om een potvis gaat. Omdat potvissen moeilijk weten te overleven in de -voor potvissen ondiepe- Noordzee, verkeert het dier in een lastige situatie. De potvis bevindt zich inmiddels al enkele uren in hetzelfde gebied en is mogelijk gedesoriënteerd en/of ziek/verzwakt.

Wanneer walvissen groter dan 3 meter in de problemen zijn, treedt in Nederland het walvisprotocol in werking. SOS Dolfijn heeft daarom direct de strandingcoördinator van het ministerie van Economische Zaken benaderd. Op verzoek van het ministerie gaat SOS Dolfijn met behulp van de Kustwacht en de KNRM het dier monitoren om een zo veilig mogelijke situatie voor het dier te creëren. Hierbij wordt alle scheepvaart op afstand gehouden!

1 reactie

  1. Dat lijkt me zo bizar om te zien. Ik vaar veel, hoop er ooit een tegen te komen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief