Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws / Wrakduiken

Poolschip na 168 jaar teruggevonden

Het Engelse schip HMS Terror is na 168 jaar in perfecte staat teruggevonden in de Arctic Bay, ten noorden van Canada.
hms-terror_poolschip_schilderij
De Terror deed in 1848 mee aan een poolexpeditie van de beroemde onderzoeker Sir John Franklin toen die in 1848 verdween. De 31 meter lange Terror was een oorlogsschip dat samen met Franklins vlaggenschip HMS Erebus in het zware ijs kwam vast te zitten. Daarbij kwamen in totaal 129 opvarenden om.

De schepen probeerden de zogenoemde Noordwestelijke Doorvaart te vinden, een route die de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bovenlangs Canada voor de scheepvaart zou verbinden, melden Britse en Canadese media.

Avonturiers
De Britten zochten destijds liefst elf jaar vrijwel continu naar de schepen. Het ijs en het water hadden de Terror en Erebus echter onvindbaar gemaakt. Generaties van historici, archeologen en avonturiers gingen later alsnog tevergeefs op zoek naar het schip.

De Arctic Research Foundation heeft uiteindelijk de Terror op bijna honderd kilometer van de plek waar men dacht dat de schepen waren verdwenen aangetroffen. Inmiddels zijn de eerste beelden van het Britse schip in het heldere water vastgelegd. HMS Erebus werd twee jaar geleden al teruggevonden.

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *