Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

‘Dat één plastic tasje een walvishaai kan doden’

Een walvishaai overlijdt als gevolg van het eten van één plastic tasje. Dat verhaal kwam bioloog Auke-Florian Hiemstra tegen op een Maleisische website.

Bewaard
Toen Auke-Florian het bericht over de dode walvishaai onder ogen kreeg, besloot hij meteen contact te leggen met Sabah Wildlife Departement, het instituut dat de walvishaai onderzocht. Een paar jaar eerder had hij nog met walvishaaien gesnorkeld. “Ik dacht, dat plastic tasje moet bewaard worden. Dat zo’n kleine plastic tas, zo’n groot dier, van vijf meter lang om kan leggen, dat vond ik zo heftig.” De haai was verhongerd nadat hij een plastic tasje gegeten had. “Elk stuk plastic dat niet in de natuur terecht komt, kan dus het verschil maken.”

 

Samenwerken
Gelukkig had het instituut het tasje nog niet weggegooid, ondanks dat ze niet van plan waren geweest om het te bewaren. Ondertussen had ook Vincent Kneefel, oceanen-expert bij WWF, contact gelegd met het instituut. Vincent en Auke-Florian besloten daarop om samen te werken om het tasje naar Nederland te krijgen. Met behulp van WWF-directeur Kirsten Schuijt lukte het om het proces in werking te zetten.

Bijzonder dier

Enige tijd geleden was Auke-Florian op de Filipijnen voor onderzoek naar een diepzee-inktvis, de Nautilus. Na een zware week onderzoek naar dit bedreigde dier, besloot hij om de trip goed af te sluiten met een avontuur: snorkelen met walvishaaien. “Het zijn echt magische dieren. Pas als je ernaast zwemt besef je hoe groot ze zijn. Ik was altijd al gefascineerd door walvissen, maar ook de walvishaai is écht een bijzonder dier.”

Het verschil maken

Voor Auke-Florian en voor WWF, is het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. “Nieuws is heel vluchtig. De ene dag staat het in de krant en de andere dag ligt die krant weer onder het stro van een caviahok. Er komen zo veel berichten voorbij van walvissen met hun maag vol plastic. Dit tasje laat zien dat het echt is. En dat elk stuk plastic dat je opraapt, of die plastic tas die je niet gebruikt voor je boodschappen, een verschil kan maken.”

©Sabah Wildlife Department

Doe mee voor een plasticvrije zee!

Plastic is overal in de natuur. We zien het in overvloed op stranden in Indonesië, in het afgelegen noordpoolgebied, maar ook in de Middellandse Zee en op onze noordzeestranden. Niet alleen overlijden zeedieren en vogels aan plastic in zee, ook wij hebben er last van. Plastic zit in ons eten, water en in de lucht!

De helft van het plastic dat we produceren, gebruiken we maar één keer. We zijn als het ware plasticverslaafd! Dat kan anders, dat moet anders. Met Free The Sea laten we zien hoe. En jij kunt meedoen. Teken de VN-petitie, kom zelf in actie, verander een gewoonte of doneer. Doe mee en Free The Sea!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief