Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Pinguïns werken samen bij jacht op vissen

Afrikaanse pinguïns werken vaak samen bij de jacht op vissen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De vogels jagen scholen sardientjes en ansjovissen gezamenlijk op naar het wateroppervlak. Daar worden de vissen vervolgens gevangen door andere pinguïns. Bij deze manier van jagen zijn de pinguïns bijna drie keer zo effectief als wanneer ze in hun eentje vissen proberen te vangen. Dat melden Zuid-Afrikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door twaalf pinguïns uit te rusten met een camera op hun rug en de beelden van hun jacht op vissen te bestuderen. De dieren bleken in de meeste gevallen in hun eentje achter individuele ansjovissen en sardientjes aan te jagen. Maar soms vormden ze groepen en zwommen ze gezamenlijk achter een grote school aan. Sommige vissen raakten dan in paniek en verlieten de school. Daardoor werden deze dieren een gemakkelijk doelwit voor andere pinguïns.

De pinguïns leken deze staaltjes samenwerking van tevoren te overleggen. Vlak voor de aanvallen communiceerden de vogels druk met elkaar boven het wateroppervlak. “Deze studie bewijst dat pinguïns interacties aangaan met elkaar om de effectiviteit van hun jacht te vergroten”, verklaart de Japanse bioloog Yuuki Watanabe.

De wetenschappers vermoeden dat ook andere pinguïnsoorten samen jagen, maar daarvoor is nog geen bewijs gevonden.

Bron: NU.nl

1 reactie

  1. Mooi

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief