Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Pijlstaartrog baart jong zonder bevruchting

Een pijlstaartrog in het Dolfinarium in Harderwijk heeft een jong gekregen zonder bevruchting door een mannelijke rog.

Volgens het Dolfinarium heeft het vrouwtje hoogstwaarschijnlijk zichzelf bevrucht. Voor zover bekend is ongeslachtelijke voortplanting (parthenogenesis) bij pijlstaartroggen nooit eerder ter wereld waargenomen.

Oorspronkelijk leefden in het bassin een mannetje en een vrouwtje. Het mannetje is zeven jaar geleden overleden. “Pijlstaartroggen kunnen een bevruchting één tot twee jaar in hun lichaam vasthouden”, aldus het Dolfinarium. “Er is dus een hele kleine kans dat het jong zo tot stand is gekomen. Maar dan nog is het uniek in de wereld dat een vrouwtjesrog zeven jaar later pas baart”.

Het Dolfinarium heeft tal van wetenschappers en dierentuinen elders in de wereld benaderd, maar niemand kende een vergelijkbare geboorte. Het zeezoogdierenpark gaat DNA afnemen bij het jong zodra het dier daar groot genoeg voor is.

Via DNA kan bewezen worden of het jong echt ongeslachtelijk tot stand is gekomen. Burgers’ Zoo in Arnhem bewees in 2014 met een DNA-test dat adelaarsroggen ongeslachtelijk kunnen voortplanten.

Bron: NU.nl

Update 7 september: het jong heeft het helaas niet overleefd. Er zal DNA-onderzoek plaatsvinden om de vader of de ongeslachtelijke voortplanting aan te tonen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief