Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Materiaal

Pietepeuterige precisie

Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel onderdelen er in je duikcomputer zitten? Ik tot voor kort niet. Maar na een bezoek aan de fabriek van Suunto in Finland kijk ik toch heel anders naar mijn duikcomputer.

Als we gekleed in een witte jas de enorme fabrieksruimte mogen betreden – camera’s niet toegestaan overigens – wordt al meteen duidelijk dat hier de hoogste concentratie en uiterste precisie een must zijn. Deze mensen maken precisie-instrumenten voor allerlei toepassingen. Zeker waar het de duikinstrumenten betreft, staat precisie gelijk aan veiligheid. Maar ook als je op kompas door onherbergzaam gebied trekt, kan de kleinste afwijking funest zijn. Dat wil je niet.

Als je niet beter weet, lijkt het of alle mensen op kleine eilandjes werken. Onafhankelijk van elkaar. Niets is minder waar, want iedereen is onderdeel van een goed geoliede keten. Geen schakeltje mag er in die keten ontbreken, sterker nog geen schakeltje mag ook maar iets afwijken.

Bouwpakket

Denk niet dat je duikcomputer zo van een productieband rolt. Nee, heel veel mensen zorgen dat het bouwpakketje, aka duikcomputer, in elkaar wordt gezet. De kleine onderdeeltjes worden volgens strikte specificaties aangeleverd bij Suunto. Voor het Finse merk is geen fractie van een millimeter verschil acceptabel.

Elke medewerker heeft zijn eigen taak en werkt deze volgens een vaste procedure af. Onbewust schiet door mijn hoofd ‘zou dat niet gaan vervelen?’ Maar als ik naar de gezichten van de in het wit gehulde mannen en vrouwen kijk, zie ik pure concentratie met een glimlach. Er wordt gemonteerd, er wordt getest – elke computer moet geijkt zijn en ook waterdicht natuurlijk – best handig voor een duikcomputer.

Fascinerend is de allerlaatste stap. De computer is klaar, het werk zit erop. Ten minste dat denk ik. Maar nee, de duikcomputer wordt verpakt en wordt vervolgens door een heel serieus kijkende dame gewogen. Een milligram afwijking van het gespecificeerde gewicht en het instrument wordt afgekeurd, zo nauw luistert het. Ik kijk toe en betrap me erop dat ik mijn adem inhoud… Gelukkig, ook deze Suunto duikcomputer wordt goed bevonden en gaat op weg naar een duiker ergens in de wereld.

‘Ikea’-gevoel

Als ik dit alles aanschouw en me realiseer dat alleen al in een Zoop computer zo’n 300 piepkleine onderdelen zitten, bekruipt me dat ‘vervelende’ Ikea-gevoel… altijd die paar schroefjes die ik overhoud. Herken je het?
Ik geef toe, ik ben niet in de wieg gelegd voor dit gepriegel. Gelukkig zijn er bij Suunto mensen die dit met liefde voor mij en jou doen. Voor iedereen een veilig idee!

Naar Suunto producten…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief