Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Naaktslakken voor Petra?

Duikbuddy Petra is jarig en wil graag naaktslakken zien. Gaat het lukken? Ze duikt onder met haar buddy’s, waaronder filmende Duikreporter Dirk. 

We zijn met vier duikers: Petra Smit, Peter Zondervan, Glenn Biscop en ik. We gaan proberen met zijn vieren samen te blijven en dat lukt nog ook (althans tot bij de opstijging na 60 minuten)!

We dalen vrij snel naar 10 meter, ik geef het afgesproken teken dat alles OK is om dieper te gaan en we zakken af naar de vlakte achter de peilers, waar we tussen de 15 en 16 meter beginnen te snuffelen. We blijven 41 minuten op die diepte en dat is weeral een record voor mij in de Oosterschelde!

Het wordt een superduik met wel 8 verschillende soorten naaktslakken, zie video (misschien zelfs 9, maar dat wordt nog nagegaan). Eén van de bijzonderste waarnemingen, de eerste voor mij, is een egelslak.

 

004 egelslak close-116185

De blauwtipjes zijn superklein.

005 Blauwtipje-116185

Er zitten veel harlekijnslakken, sommige in groepjes bij mekaar. Deze is wel bijzonder! Het wordt een melanistische harlekijnslak genoemd. Meer info over de betekenis hiervan vind je hier: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=23112

008 Harlekijnslak donker-116185

Deze sepia eieren zijn ook bijzonder: geknoopt aan de zuil van een pauwkokerworm en volledig wit. Alle eieren zijn in oorsprong wit, maar bij het leggen wordt er door de sepia inkt over gespoten. Het gebeurt dat de inkt op is en dan krijg je dit resultaat!

014 c sepiaeieren-116185

Op 90 bar doe ik teken dat ik naar de kant wil. Het is nog even zwemmen over de vlakte eer we terug beginnen te stijgen. Het was weer hard werken als videograaf! Veel tijd om zelf iets te ontdekken kreeg ik niet: ik moest enkel van het ene sein van een lamp naar het andere sein zwemmen om mooie beelden te kunnen maken! Tijdens het terugzwemmen zie ik zelf nog wel deze buikstreepnemertijn, de vijand van de pauwkokerwormen.

014 Buistreepnemertijn-116185

Ik heb nog 65 bar over wanneer ik aan de opstijging begin. De anderen zijn niet meer te zien: het zicht is gewoon nihil geworden door de spuitende oesters! Op 6 meter diepte is er gelukkig terug zicht en kan ik mijn veiligheidsstop houden. Ik kom boven bij de trap met nog 29 bar, eigenlijk iets te weinig voor in stromingswater … Petra en Peter zijn ook net boven. Glenn is nog niet te zien, maar we moeten ons geen zorgen maken hoor ik: hij heeft de gewoonte om zijn 15 liter fles op het einde van de duik leeg te maken!

Wij maken ons alvast klaar voor een feestje onder de brug. Petra heeft lekkere taartjes bij, kaas, worst, olijven en … Duvel! Geschenkjes horen er ook bij en van mij krijgt ze een SD kaart met daarop de reportages die ik voor duikeninbeeld maakte van onze 100 duiken die we samen beleefden, netjes herschikt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief