Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Peter van Rodijnen en zijn zeedonderpad

Je eerste film met een verhaallijn en hij wordt meteen op de openingsavond van het North Sea Film Festival vertoond. Dat overkomt filmmaker Peter van Rodijnen.

Wat doet dat met je? «Dat is fantastisch, dat is echt een eer. Ik vond het al geweldig dat hij op een groot scherm in een theater wordt vertoond. Maar op de openingsavond met allerlei prominenten in de zaal… geweldig!»

PetervanRodijnenPeter van Rodijnen is geen onbekende in de Nederlandse onderwaterfilmwereld. Al jaren profileert hij zich met filmbeelden die hij in Zeeland maar ook over de landsgrenzen maakt. En sinds 2011 is hij ook de motor achter het Onderwater Foto- en Filmteam, de OFFT. Toch is dit de eerste keer dat hij een film inzendt naar een internationaal festival. De film Double Devotion, waarin hij de geboorte van een zeedonderpad in het koude water van de Grevelingen laat zien.

Drie maanden werkte hij aan de film. Midden in de winter van 2012 maakte hij zo’n 15 duikuren waarin hij telkens weer het nest van de zeedonderpad opzocht en de ontwikkelingen vastlegde. Het resultaat? Ruim zes uur beeldmateriaal en uiteindelijk een film van 6 minuten en 26 seconden!

RTEmagicP_zeedonderpad_DennisBarendse_2 RTEmagicP_zeedonderpad_DennisBarendse_4

«De winter is een prachtige tijd om in Zeeland te duiken. Lekker rustig en vooral ook helder water. Voor mij de mooiste tijd om te duiken.» Peter koos bewust voor één duidelijk omlijnd onderwerp voor zijn eerste echte film. «Ik wilde één onderwerp uitvergroten. Mijn keuze viel op de zeedonderpad. Toen het idee er was en het seizoen aanbrak, ben ik op zoek gegaan naar een nest en gelukkig vond ik dat, ook nog eens goed bereikbaar.» Al tijdens de periode van filmen begon hij met de montage. «Zo kwam ik er snel achter dat ik op een aantal punten extra shots nodig had, en kon ik die meteen maken.» Het resultaat zie je tijdens het festival.

De liefde van zeedonderpad_DennisBarendse_3Peter voor Zeeland is duidelijk. Het blijkt uit de film, maar ook uit de manier waarop hij over zijn ‘achtertuin’ praat. Ook in de komende jaren zal hij hier veelvuldig te vinden zijn om de vele andere pareltjes te filmen. «En wie weet volgt er in de toekomst een grote film over Zeeland.» Wij hopen het!

Je kunt de film Double Devotion tijdens het North Sea Film Festival zien op vrijdagavond (openingsavond) en op zondagmiddag in het blok ‘Kleine Wonderen’. Om kaarten te bestellen en meer te lezen over de andere films van het festival kun je kijken op de website.

Foto’s: Dennis Barendse

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief