Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Specialty krabben, kreeften en garnalen

Duikreporter Dirk volgt een specialty Krabben, kreeften en garnalen in de Zeeuwse wateren. Hij filmde zijn duiken.


Datum:  28 en 29 oktober 2016
Duiklocatie:Dreischor Gemaal en Zeelandbrug

duikreport-call-to-action-350x85

Dirk_Van_den_Bergh_20161029_steurgarnaal-42538

Eind oktober neem ik deel aan het specialisatie weekend “Krabben, kreeften en garnalen”, georganiseerd door Bas en Mirjam van der Sanden. De deelname is beperkt tot 10 deelnemers, dit in functie van het huisje dat gehuurd wordt in “De Witte Boulevard” te Renesse.

Vrijdagavond wordt er een “verzamelduikje” gedaan bij Dreischor Gemaal (en niet Den Osse Gemaal zoals foutief in de ondertiteling van de film staat). Het zicht is buitengewoon, bijna tropisch. De buitentemperatuur valt ook best mee. Het water is 11° C. Er is een zeepaddenstoel gesignaleerd, maar die vinden we niet. Geen erg … we komen tenslotte voor de krabben, kreeften en garnalen hé!

Dirk_Van_den_Bergh_20161029_Noordzeekrab-42538

Daar krijgen we ’s avonds uitvoerig uitleg over, zonder verstrikt te geraken in wetenschappelijke termen. Vanaf nu zeggen we niet meer zomaar krab tegen een krab, of garnaal tegen een garnaal, maar gaan we proberen de verschillende soorten uit mekaar te houden en ze met hun soortnaam te benoemen.

Dirk_Van_den_Bergh_20161029_fluwelenzwemkrab-42538

’s Morgens is het vroeg opstaan: ontbijt om 07.00 uur want we moeten om 09.00 uur in het water liggen bij de Zeelandbrug om op de LW kentering te duiken. Dit is themaduik 1: observeren van de verschillende soorten en vooral op de scharen en poten letten om de determinatie te starten. Daarna volgt een evaluatie die in het zonnetje gehouden wordt. Niet te geloven: het is eind oktober, windstil en 17°C … Voor hetzelfde geld stonden we hier te bibberen in een herfststorm!

Dirk_Van_den_Bergh_20161028_garnaal-42538

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief