Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Patrick Kranenbroek – DuikeninBeeld Duikdag bij de Vinkeveense Plassen

Begin juli was de jaarlijkse DuikeninBeeld Duikdag, een dag met bootduiken, lunch en barbecue. Patrick Kranenbroek was erbij!

Op zaterdag 6 juli werd bij Scuba -Academie bij de Vinkeveense Plassen de jaarlijkse DuikeninBeeld dag georganiseerd. Ik zag het op Facebook voorbijkomen en dat leek me een heel leuk evenement. Ik benader nog een paar bevriende duikers en zij schrijven zich ook in.

Als de dag eenmaal aangebroken is, rijd ik naar Vinkeveen, waar ik rond 9.00 aankom. Ik word warm welkom geheten door Linda Ferwerda, de organisator van het evenement.

Als alle deelnemers gearriveerd zijn, geeft Ricardo van Scuba-Academie een uitbereide briefing over de duikschool, over de boten en over de veiligheidsvoorschriften.  De briefing over de duikstek krijgen we op locatie. Ook is er voldoende gelegenheid om vragen over onderwaterfotografie en onderwatervideo te stellen aan Edwin van der Sande en Jeroen Thoolen.

Als iedereen zijn duikset opgebouwd heeft, varen we met 2 boten naar eiland 8. Als we aankomen bij het eiland geeft Xander van Scuba-Academie nog een briefing over de duikstek. Als we oostwaarts zwemmen komen we bij een groot wrak. Maar naar het westen is de snoekentuin. En stilletjes had ik in de dagen voor het evenement al de hoop dat we naar de snoekentuin zouden gaan. Ik duik met Richard en met Linda en ik krijg de keus van hen welke kant op. “Dan graag de snoekentuin”, zeg ik vlug. Ik vind het al heel leuk om eens met Linda te duiken. Zij is toch de drijvende kracht van DuikeninBeeld, die samen met haar team een gigantisch mooi online platform heeft opgebouwd. En dat allemaal in de vrije tijd, naast een drukke baan.

Als we afdalen, houden we ongeveer de 7 meter lijn aan als we richting de snoekentuin zwemmen. Het is ongeveer 20 minuutjes uitzwemmen en als je 2 kleine paaltjes tegen komt, dan zijn we er bijna. Onderweg zien we nog een klein wrakje, maar als ik de paaltjes zie word ik pas echt enthousiast. We zijn er. En inderdaad, boven een heldere zandplaat cirkelen de snoekbaarzen voorbij. Ik zie er een stuk of 8 en allemaal zijn ze redelijk groot. In het begin wacht ik even rustig op afstand af. Als Richard mij het teken geeft dat ik kan gaan, kruip ik langzaam dichterbij. Ik heb de 8 mm Fisheye lens op de camera, dus om goede foto’s te maken, moet ik heel dichtbij komen. Ik kan de snoekbaarzen redelijk goed van dichtbij benaderen. Maar veel tijd geven ze me niet, voordat ze weg zwemmen. Maar ze komen wel steeds weer terug. Ik geniet volop.

DuikeninBeeld_Duikdag_2024_2

Na de lunch maken we een 2e duik. Nu bij eiland 9. De wind is inmiddels flink in kracht toegenomen en we deinen over de golven naar het eiland. In de luwte van het eiland gaan we liggen. Wederom geeft Xander een uitgebreide briefing en als we met een schredesprong de boot verlaten, dalen Linda en ik weer af. We bekijken eerst een redelijk groot wrak en daarna zwemmen we westwaarts. Ook hier liggen op de 7 meterlijn veel wrakjes, vertelde Xander. We zwemmen ze allemaal af en ik maak wat foto’s van Linda. Er is heel veel zweefvuil in het water, dus het valt niet mee om goede foto’s te maken. We zien nog een uit de kluiten gewassen paling door het zand glibberen. Ook vallen de vele piepkleine zoetwaterkwalletjes op, die hier aanwezig zijn. Als we aan het einde van de duik in de ondiepe oeverzone zwemmen, zien we heel veel kleine visjes zwemmen. Ik kijk omhoog en zie dat het echt heel hard is gaan regenen. Ach, nat zijn we toch al. Met een voldaan gevoel klim ik aan boord van de boot. Het waren 2 mooie duiken.

Als we terug zijn, kleden we ons om en ruimen we onze duikspullen op. Xander en Ricardo zijn al druk bezig met de voorbereidingen van de barbecue. Onder het genot van heerlijke hamburgers, barbecueworsten, satéstokjes en diverse salades, kletsen we gezellig verder over alles wat met duiken te maken heeft. Het was een fantastische dag. Ondanks het herfstachtige weer in de eerste week van juli heb ik weer volop genoten.

3 reacties

 1. Wat een enthousiast verhaal, Patrick! Dank je wel en top dat je erbij was.

  REAGEREN
 2. Mooie woorden, Patrick. Maar een DuikeninBeeld Duikdag is een team effort, dus ik geef je dank ook door aan Jeroen, Edwin en Marloes die zich met hart en ziel inzetten voor DuikeninBeeld.

  Hoe dan ook, leuk om eindelijk eens samen te duiken!

  REAGEREN
 3. Blij dat ik tóch nog wat meekrijg van de Duikdag waar ik bij zou zijn. Zo jammer, verhinderd, ziekjes… Leuk dat je zo genoten hebt, goed te lezen,

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief