Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Indonesië - algemeen

Joeri De Paepe – Raja Ampat: duiken in het paradijs

“De leukste duiken zijn aan de rifhaak. Je hangt aan de punt van het rif, midden in de stroming, tussen de vele scholen vissen waaronder de jagende trevallies en jacks, echt ongelofelijk!” Duikreporter Joeri was in het paradijs.

In 2015 ga ik samen met mijn vrouw naar Raja Ampat, we willen al het moois waar we over hoorden zelf ook wel eens zien. Het was zo’n fantastische ervaring, dat we toen al beslisten om terug te gaan, samen met één van onze beste vrienden. We stuurden haar een sms: begin maar alvast te sparen, binnen 3 jaar komen we terug en we willen dat je meegaat met ons. Als duiker moet je dit gezien hebben!

Dus in september 2018 trekken we weer richting West Papoea, Indonesië. We logeren terug in het Kri Resort, aangezien we daar echt in de watten werden gelegd. Ze werken samen met de lokale bevolking, proberen het resort zo ecologisch mogelijk te laten draaien en houden rekening met de wensen van de duikers in de keuze van de duikstekken.

Veel kiezen hoef je echter niet te doen, alle duikstekken zijn hier gewoon prachtig. Je kan meters boven het rif hangen en dan velden vol koraal overzien, als je zicht niet wordt belemmerd door de grote scholen vis natuurlijk! Driften langs riffen is hier ook echt zalig. Alleen als je denkt, ik stop met deze duik als het rif lelijk wordt of als er geen koraal meer is, ben je eraan voor de moeite 😉

Op al deze prachtige riffen zit er heel veel leven: zwartpuntrifhaaien, witpunt rifhaaien, schildpadden, sepia’s, scholen jacks, trevallies, porcupines, barracuda’s, napoleonvissen, wobbegong haaien, vleermuisvissen, makrelen, eagle rays, … gewoon teveel om alles op te noemen.

De leukste duiken zijn deze in de stroming, aan de rifhaak. Je hangt dan aan de punt van het rif, midden in de stroming, tussen de vele scholen vissen waaronder de jagende trevallies en jacks, echt ongelofelijk! Je komt gewoon ogen tekort en de tijd vliegt voorbij!

Als je even niet wil duiken, kan je hier ook in groep snorkelen. Snorkelen wordt door duikers soms wel gezien als een “straf”, maar hier is niks minder waar! Door de goede zichtbaarheid zie je evenveel en soms meer dan tijdens het duiken. Vooral de grote scholen bumphead parrotfish zie je beter tijdens het snorkelen. Prachtig om deze al grazend over een rif te zien passeren. Oja, je krijgt een snorkelgids mee en je kan snorkel driften!

Zouden we in de toekomst nog eens terugkeren naar Raja Ampat? Ja, waarschijnlijk wel, het is echt een topper qua duikbestemming!

Dit is een stuk met enkel Cape Kri duiken – het thuisrif. Eveneens een rif met een enorme diversiteit aan vissen (record is hier gemeten destijds – The world-record holding Cape Kri, with a record count of 374 different species in one dive counted by Dr. G. Allen).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief