Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Opleidingen

PADI Pro-blog – Ik vertrek!

De eerste in een serie blogs in het kader van het PADI Pro Event 2019. Course Director Berdi Boeve neemt je mee in de wereld van de PADI Pro’s. Vertrekt hij echt?

Nee, ik niet, niet schrikken…..  In het genoemde televisieprogramma verkopen Nederlanders huis en haard om in het buitenland hun geluk te zoeken. Spannend en het verbreedt je wereld. Het leukste is natuurlijk de uitzending waarin je na een jaar ziet hoe het hen is vergaan. Een hele goede leerschool. Als PADI instructeur ligt de wereld voor je open. Je kunt overal aan de slag.

Je droombaan vinden

Als Nederlander of Belg is het gemakkelijk om werk te vinden in Azië, Europa, Afrika of het Caraïbisch gebied. Jouw voordeel is dat je met je Europese paspoort goed kunt reizen en je vaak meerdere talen spreekt. Bereid je wel goed voor voordat je al je spullen op marktplaats zet!

Arbeidsovereenkomst en salaris

Thuis start je nergens zonder dat dit “signed, sealed, delivered” is. Dus als je zo’n grote stap maakt, is het wel key dat je dat nu ook doet. Het komt geregeld voor dat je hoort: “dat regelen we wel als je hier bent”.

Vraag je toekomstige werkgever naar de overeenkomst en lees deze goed door. Kijk of al jullie afspraken erin vermeld staan. Vaak zijn deze in het Engels. Wanneer je dit “technisch juridische” Engels niet genoeg beheerst, vraag of iemand je hiermee helpt.

Door de aard van werk en de lokale wetgeving kunnen arbeidsovereenkomsten afwijken van wat je gewend bent.

Vaak bestaat het salaris uit een vast en een flexibel deel. Het vaste deel dekt je maandelijkse kosten. Het variabele deel is een stuk eigen verantwoording. Wanneer jij leuke en goede opleidingen geeft, dan zal het variabele deel een hele aangename bonus kunnen zijn. Slim is dan ook om voor je vertrekt, alvast PADI specialty’s te volgen, zodat je breder inzetbaar bent.

Hoe zit het met mijn zekerheden?

Je droomt waarschijnlijk al weg bij de gedachte aan palmbomen en een azuurblauwe zee. Maar je huidige zekerheden spoken ook door je hoofd. Overigens hoef je deze niet zelf te verzinnen, er is altijd wel iemand (familie of conservatieve vrienden) die je daar op wijst.

Je pensioen, je verzekeringen en je eigen huis. Alles moet worden geregeld. Bedenk wel, geen avontuur is geheel zonder risico. Helaas biedt werken in deze industrie niet wat je nu hebt. Veel tropische landen kennen deze zekerheden niet.

Vliegen

Je bestemming ligt doorgaans niet om de hoek, dus moet je vliegen. Denk er over na welk ticket je koopt. Vaak bieden de goedkoopste tickets niet de mogelijkheid om de terugreis te verzetten. Wanneer je langer wilt of korter kan blijven, is een flexibel ticket een betere optie. Koop wel een retourticket. Want vaak wordt hiernaar gevraagd bij de douane.

GAAN!

Als je een ook maar een lichte “sense of adventure” hebt, dan neem je het bovenstaande voor lief. Je kunt je goed indekken en voorbereiden. Maar houd ook rekening met onverwachte ontwikkelingen. Zorg voor een financiële buffer zodat je bij onvoorziene omstandigheden niet vastzit.

NIET GAAN

Je hebt wellicht al veel opgebouwd in Nederland of hebt zware twijfels over jouw zekerheden. Bedenk dan voor jezelf dat wat je in Nederland hebt aan zekerheden en arbeidsvoorwaarden in het buitenland niet hetzelfde zal zijn.

Als je dit wel zoekt, dan kan het voor jou niets zijn om voor een langere periode in het buitenland te gaan werken. Het klinkt dan wel idyllisch, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Een alternatief

Er is een alternatief als je geen lange periode weg wilt of kan. Er zijn plekken die meer zekerheid en kortere periodes bieden. Doorgaans zijn er in de zomerperiode aan de Middellandse Zee veel vacatures voor kortere periodes. Zo kan je toch je droom najagen en geef je niet op waar je al die jaren voor gewerkt hebt.

Ik vertrek: jouw tijd om te gaan

Als je als PADI professional de wereld in wilt trekken, doe dan op voorhand de opleidingen. Ga op pad met je PADI instructeursbrevet op zak. Dit maakt het vinden van werk makkelijker.

Tekst: Berdi Boeve, Course Director bij Scuba Connection

Het PADI Pro Event 2019 vindt plaats op 24 november vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur in de brasserie van Bowling Knijn in Amsterdam. Hier presenteren 17 PADI Course Directors uit Nederland en België zich in een informele meet & greet. Kom kennis maken, kom vragen stellen! PADI geeft ook korte presentaties over professional worden en de opleidingen en is aanwezig voor al je PADI-vragen.

Maak kennis met de PADI Course Directors!

De PADi Course Directors die op 24 november aanwezig zijn, stellen zich voor. Klik!

Dit bericht delen

PADI
PADI

www.padi.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *