Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

PADI Pro-blog – Een IDC gaat over persoonlijk leiderschap

In de aanloop naar het PADI Pro Event 2019 nemen PADI Course Directors je mee in de wereld van de PADI Pro’s. Ferdinand van Luttikhuizen blogt over waar een IDC écht over gaat.

Duiken is je passie. Vanaf de allereerste keer dat je onder water in- en uitademt, ben je vrij snel verkocht. Aan de sport, aan de rust en het leven onder water. Je wilt jezelf heel graag ontwikkelen en de stap maken van Open Water cursist naar instructeur.

Voor een aantal duikers is het hoogtepunt in hun loopbaan als PADI professional de opleiding tot Course Director. Wat in deze opleiding in één klap duidelijk wordt voor de Course Directors, is dat de PADI ‘opleidingspiramide’ die ze al jarenlang aan het beklimmen zijn, door het bereiken van de top omkantelt. 180 graden. Daar waar er eerst altijd iemand was die hun dingen leerde, ligt die verantwoordelijkheid nu helemaal bij de Course Director. Hij of zij draagt vanaf dat moment de instructeurs, divemasters en cursisten die op een andere trap in de piramide staan.

Dit inzicht verandert de visie op het opleiden van duikprofessionals op diepgaande wijze.

Hoewel voor de klant zelf de sport over fun en ontspanning gaat, is dat slechts het topje van de ijsberg boven water.

Zodra je je eerste stappen zet in je loopbaan als duikprofessional, leer je het gedeelte van de ijsberg onder water kennen, dat wat een klant niet ziet maar waar jij elke dag mee bezig bent. Dat gedeelte dat gaat over leiderschap, verantwoordelijkheid en overzicht.

Misschien klinkt dit je zwaar in de oren. Zo is het zeker niet bedoeld. Duiken moet ook als je professional bent leuk en ontspannen blijven. Je verandert, zeker wanneer je de stap naar instructeur zet, wel van rol en dat is een onomkeerbare ontwikkeling. De dingen die je als instructeur weet en ziet, kan je niet ineens niet meer zien.

In de Instructor Development Cursus (IDC) staat die manier van zien centraal. Het IDC is een leiderschapsprogramma. Er is veel vak-inhoud die je tot je moet nemen. Dat ligt in de IDC bij jou als cursist hoe je dat plant en regelt. De Course Director is je mentor, vraagbaak en coach. Je wordt vooral getraind in jouw omgevingsbewustzijn en in je bewustzijn van jezelf, jouw eigen ijsberg ‘onder water’. Als je weet wie je bent en waar je kracht ligt kun je daar als PADI professional enorm je voordeel mee doen. Of je het je realiseert of niet, je hebt een leidende rol met veel verantwoordelijkheid als je mensen meeneemt onder water en samenwerkt met andere duikprofessionals. Weten waar je blinde vlekken zitten is een must. Daarom is een IDC  niet altijd alleen maar leuk, maar haalt je ook uit je comfortzone. De Course Director neemt jou mee in de reis langs de ijsberg onder water die jouw domein is als Instructeur en als je boven water komt weet je van het hele vak wat er van je wordt gevraagd (van logistiek, tot coaching, tot marketing) en ken je jezelf beter. Lange termijn plezier dus.

Is dit voor iedereen? Jazeker, de Course Director gaat voor het hoogst haalbare en verbindt zich aan jou en jouw ontwikkeling. Die verbinding en toewijding vraagt de Course Director andersom ook van de cursisten. Hij of zij maakt jou tot de beste versie van jezelf.

Het gaat dus niet om vinkjes halen op het examen. Inhoudelijke kennis is de basis. Attitude is waar het daarnaast ook om gaat. Als je daar stappen in wil maken, kun je uit een IDC veel meer halen dan een brevet. Het is een lifechanger die van jou een leider maakt.

Tekst: Ferdinand van Luttikhuizen

Het PADI Pro Event 2019 vindt plaats op 24 november vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur in de brasserie van Bowling Knijn in Amsterdam. Hier presenteren 17 PADI Course Directors uit Nederland en België zich in een informele meet & greet. Kom kennis maken, kom vragen stellen! PADI geeft ook korte presentaties over professional worden en de opleidingen en is aanwezig voor al je PADI-vragen.

Maak kennis met de PADI Course Directors!

De PADi Course Directors die op 24 november aanwezig zijn, stellen zich voor. Klik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief