Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Overwinning bescherming onderwaterpark Bonaire

Natuurbeschermingsorganisaties op Bonaire hebben een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen de bouw van een grote feestpier in het National Marine Park.

De rechter heeft het besluit van de lokale overheid om de grens van het onderwaterpark voor de pier te verleggen naar de prullenbak verwezen. Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) en Stinapa, met wie het Wereld Natuur Fonds (WNF) nauw samenwerkt, hebben daarmee laten zien dat het instellen van beschermde zeegebieden een krachtig middel is voor natuurbehoud.

Het Nationaal Marine Park Bonaire is een parel in het Caribisch gebied. De koraalriffen zijn van wereldklasse en vormen het leefgebied voor talloze tropische vissoorten en bedreigde zeeschildpadden. De wateren om Bonaire zijn tot zestig meter diepte beschermd zeegebied. WNF was in 1979 nauw betrokken bij het ontwerp, de oprichting en inrichting van het park. Door de jaren heen heeft het WNF tal van activiteiten gesteund voor bescherming van het koraalrif, de mangroves, de zeegrasvelden en de legstranden van de zeeschildpadden.

Onderwaterpark
De lokale overheid op Bonaire probeert al geruime tijd de grens van het onderwaterpark te verleggen om de bouw van een horecapier voor Karel’s Beach Bar mogelijk te maken. STCB en beheerder Stinapa verzetten zich hier fel tegen, met steun van het WNF. Het openstellen van het onderwaterpark voor commerciële ontwikkelingen kan leiden tot onherstelbare schade aan het koraal en de natuur in zee. Bovendien is de kans dan groot dat ook op andere plekken rond Bonaire de grenzen van het park worden verlegd.
De rechter heeft nu voor de tweede keer geoordeeld dat de plannen voor de pier onvoldoende zijn onderzocht op de ecologische gevolgen voor het marine park. Zo is onduidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van het aanleggen van pieren of steigers. Het onderzoek dat de lokale overheid heeft laten doen is volgens de rechter veel te beperkt. Internationale koraalrifexperts gaven bovendien aan te vrezen voor onomkeerbare gevolgen voor het rif als de pier wordt aangelegd. De rechter heeft het eilandbestuur een jaar de tijd gegeven om alsnog grondig op de bezwaren van de natuurbeschermingsorganisaties te reageren.

Bron: WNF

www.wnf.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief