Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Oudste skelet in Noord-Amerika opgedoken

Wetenschappers hebben het oudste skelet uit Noord-Amerika ontdekt in Mexico. Het werd opgedoken in een grot op Yucatan.

Het gaat om de gefossiliseerde botresten van een meisje van ongeveer vijftien jaar dat tenminste 12.000 jaar geleden leefde. Het DNA in de botten is relatief goed bewaard gebleven en suggereert dat het meisje verwant is aan de indianen in Noord-Amerika. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Uitgegleden

Het skelet werd opgedoken in een grot onder zeeniveau op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. In de buurt van het lichaam werden ook diverse fossielen van dieren aangetroffen.

De wetenschappers vermoeden dat het meisje – dat slechts 1,47 meter lang was – op zoek was naar water in de grot, aangezien Noord-Amerika 12.000 jaar geleden een zeer droog klimaat had. Mogelijk is ze uitgegleden en overleden aan de gevolgen van haar verwondingen.

“Haar bekken is gebroken, vermoedelijk rond de tijd van haar dood”, verklaart hoofdonderzoeker Jim Chatters op BBC News. “Het lijkt erop alsof ze een heel eind is gevallen en op iets hards terecht is gekomen.”

Indianen

Uit het DNA van het meisje blijkt dat ze over genen beschikt die ook bij de indianen in Noord-Amerika voorkomen.

Dit suggereert dat indianen rechtstreeks afstammen van de eerste jagerverzamelaars die Noord-Amerika 26.000 tot 18.000 jaar geleden bereikten via een landbrug op de plek waar nu de Beringzee ligt.

Eerder geloofden wetenschappers dat de allereerste bewoners van het continent uit een ander gebied kwamen, omdat uit hun opgegraven schedels blijkt dat ze heel andere gezichtskenmerken hebben dan indianen.

Genen

Deze verschillen in uiterlijk zijn waarschijnlijk ontstaan, omdat de eerste bewoners van Amerika na hun aankomst in hun nieuwe thuisland sterk zijn geëvolueerd.

“Hun genenpoel werd geïsoleerd van de rest van de wereld”, aldus Chatters.

Meer weten? Klik hier voor meer achtergrond en beeldmateriaal op de website van National Geographic.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief