Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk van den Bergh – Op zoek naar nieuwe duikstekken…

De ochtendstond heeft goud in de mond. Voor het middag is, liggen duikreporter Dirk en buddy Pierre al voor de derde keer in het water!

Mijn buddy, Pierre Spirlet, wil vandaag op zoek naar nieuwe duikstekken. Ik zoek op in het boek Duikgids Zeeland en vind twee stekken waar we beiden nog niet geweest zijn: Kleine Stelle aan de Oosterschelde (nr  67) en Kortgeense Nol aan het Veerse Meer (nr 97). Even de getijden opzoeken …

Voor Kleine Stelle lees ik dat je er best met HW in gaat. Oeps … de kentering is om 07.45 uur, dus om 07.15 uur het water in! Pierre vindt dat allemaal goed: dan is hij vóór het spitsuur de ring rond Antwerpen voorbij! Om 05.00 uur loopt de wekker af …

Voor Kleine Stelle staat beschreven dat het er héél druk kan zijn, maar we zijn helemaal alleen! Dit is dus een bekende dukstek en onze verwachtingen zijn hoog.

We zwemmen uit en het blijft heel lang ondiep, met een zanderige bodem. Na 18 minuten (uiteraard wat gefilmd ondertussen) bereiken we de rand van het rif en dalen af. Op 12 meter diepte krijg ik echter last met klaren en we stijgen terug naar 10 meter. OK, nu kan ik klaren. We volgen het rif in Oostelijke richting, zodat we de stroming mee hebben.

 

Dirk-Van-den-Bergh_20170516_zeeanjelier-50426

Er staan veel grote zeeanjelieren, we zien heel veel heremietkreeften, platvissen, een wulk én heel veel stof. De helling is helemaal bedekt met zand en wanneer ik iets wil filmen moet ik door de stroming even afremmen, met een stofwolk als gevolg, vervelend… Na een half uur draaien we terug.

Dirk-Van-den-Bergh_20170516_wulk-50426

Het is nog maar net na de kentering en het begint al te stromen. Het gaat steeds harder. Wel leuk, maar filmen is er niet meer bij! We beseffen dat we tijdig naar de oppervlakte moeten gaan kijken waar we ons bevinden, maar wanneer we dit doen is het al te laat! We zitten een heel stuk voorbij onze instap. We proberen er tegen de stroming in naartoe te zwemmen, maar we blijven zo goed als ter plaatse … Twee opties: ons laten meedriften naar de volgende duiktrap van duikstek Stelhoeve of er langs de dijk uitgaan. We kiezen voor het laatste. Nee, deze duikstek heeft ons niet kunnen bekoren.

Op naar de volgende. Over Kortgeense Nol vinden we op internet geen enkele informatie en blijkbaar terecht. Deze stek mag in de volgende editie van het boek geschrapt worden hoor! Helemaal afgelegen, weinig parkeerruimte, geen trap over de dijk, dus zeer gevaarlijk om op het glibberige gras erover te klimmen, heel kleine duikplaats, vaargeul vlakbij en een instap om je enkels te breken! Geen nieuwe duikstek dus.

Na wat overleg en om niet te ver meer te moeten rondrijden beslissen we onze tweede duik op de terugweg te doen in de Put van Ekeren. Alvast geen derde ontgoocheling dan en onze spullen zijn zo ook meteen gespoeld!

Om 11.45 uur liggen we daar in het water.

Dirk-Van-den-Bergh_20170516_beeld-50426

We komen een nieuw beeldje tegen. Vissen zijn er niet te zien. We zwemmen uit en volgen dan in Oostelijke richting de rand van de Put op 8 meter diepte. Het water is hier nog koud: 11° … We zoeken naar de kleine spulletje, zodat ik het gebruik van mijn semi macrolens wat kan oefenen. Er kruipt van alles rond, maar die bewegende diertjes zijn moeilijk vast te leggen. Toch wordt onze zoektocht beloond: ik kan een mooi zoetwaterslakje filmen! Ik ben weeral super tevreden!

Dirk-Van-den-Bergh_20170516_zoetwaterslak-50426

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief