Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Op zoek naar blauwtipjes

Duikreporter Dirk Van den Bergh duikt onder bij de Zeelandbrug. Samen met buddy Petra gaat hij op zoek naar de blauwtipjes.

Vandaag doe ik twee duiken met Buddy Petra Smit. De eerste doen we op de laag water kentering bij de Zeelandbrug en de tweede wordt een hele speciale, maar dat is voor een volgende reportage!

Petra woont nu in Zeeland en de Zeelandbrug is zowat haar huisrif! Ze is bovendien verzot op zeenaaktslakjes en ze weet de Blauwtipjes zitten bij de brug. Maar … ze zitten “diep”. Wie me volgt weet ondertussen dat ik op aanraden van mijn medische staf best alleen maar behoudende duiken maak. Nou, stromingsduik en naar 16 meter … dat valt daar eigenlijk niet onder … Ik heb me echter bij alle duiken die ik dit seizoen al maakte super gevoeld en we spreken af dat ik op 10 meter diepte driemaal het OK teken zal geven indien ik me goed voel om dieper af te zakken.

We gaan onder om 09.44 uur. De kentering is volgens de tabellen om 10.15 uur, maar daar klopt weer helemaal niets van: ze is een half uur later! De stroming valt echter best mee en het zicht is al slechter geweest.

We zakken af langs de sepiastokken. We komen een prachtige sliert eitjes van de pijlinktvis tegen. Zodra we de basaltblokken voorbij zijn wemelt het van de brokkelsterren, maar ook van de pauwkokerwormen. Een sepia heeft de kokers gebruikt om haar eieren aan vast te knopen (zie video).

De slibanemonen en de viltkokerwormen staan er weer kleurrijk bij.

002 viltkokerworm-115862

We zijn even op 10 meter gebleven en ik doe teken aan Petra dat ze dieper mag afzakken. We zijn al een hele tijd aan het zoeken en mijn luchtvoorraad zakt op deze diepte snel … Dan zie ik plots het gekende geflits van haar duiklamp. Zou het? Ja hoor! Een prachtig Blauwtipje dat bovendien ideaal zit om in beeld te nemen (zie titelbeeld video)!

Ja, computer, ik weet het wel … 100 bar … maar dit kan ik toch niet laten voorbijgaan!

Petra heeft er nog een tweede gevonden, een stuk kleiner, maar oh zo mooi!

90 bar … nu wordt het toch wel tijd om terug te keren! Tijdens de veiligheidsstop kan ik een mooie close-up van een weduwroos maken.

006 Weduwroos-115862

Enkele duiken terug was ik nog in euforie toen ik voor het eerst een ruwe wratslak zag, maar ze zijn ondertussen “alledaags” geworden: we komen er veel tegen.

008 ruwe wratslak-115862

Met nog 40 bar over zijn we terug aan de duiktrap (Petra kan met haar fles nóg een duik maken!) Het zijn weer twee heel gelukkige duikers die terug over de dijk klimmen! Deze duikdag zit er nog lang niet op, maar dat is, zoals al gezegd, voor een volgende reportage!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief