Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vincent Dorresteijn – Op vakantie in Zeeland!

Als een van de vaste duikreporters op vakantie gaat naar Zeeland, is er één ding natuurlijk gegarandeerd: dat wordt een mooi verhaal!


Datum:  augustus 2016
Duiklocatie: Zeeland

duikreport-call-to-action-350x85

Vincent DorresteinIn het vorige verslag heb ik al beschreven dat ik met mijn gezin gezellig op vakantie ben geweest in Zeeland. We stonden op een rustige camping in Zonnemaire. Althans het was er rustig voor dat wij er kwamen met de kinderen. We hadden voor het grootste gedeelte geluk met het weer en de kinderen vermaakten zich luidkeels op de trampoline, met een voetbal, op het grasveld of met de verschillende uitjes. Ik heb geprobeerd gemiddeld elke dag een duikje te doen en dat is goed gelukt.

Na zondag een volle dag op pad geweest met duikschip de Rijnland heb ik maandag een familiedag ingepland. Dinsdag was het weer tijd voor een duik. Het was mijn bedoeling om te gaan duiken bij de Schelphoek op de laagwater kentering. Zodoende stond ik keurig netjes op tijd op de parkeerplaats. Ik begon mijn duik uitrusting op te tuigen en het viel me op dat er een soort wit schuim op m’n metalsub accu zat. Wat een ellende! Ik had op de Rijnland mijn accu zonder dopje in de tas gedaan en er was natuurlijk water op de contacten gekomen waardoor er flinke kortsluiting is ontstaan. Ik ben altijd zo zuinig op m’n spullen, hoe kon ik zo stom geweest zijn! Dit drukte mijn stemming behoorlijk maar gelukkig had ik nog een back up lamp mee.

Zodoende ben ik verder gegaan met optuigen. Pas in vol ornaat keek ik op mijn manometer en zag ik dat de druk slechts op 40 bar stond. Dit meen je toch niet?! Ik was in de volle overtuiging dat ik mijn fles voor vertrek gevuld had bij mijn vereniging. Ik besloot me niet uit het veld te laten slaan en te gaan duiken in de Grevelingen aangezien ik de kentering niet meer ging halen. In mijn droogpak ben ik in de auto gestapt en onderweg naar de duikstek ben ik gestopt in Brouwershaven bij Dolphins voor een fles vulling..

Dinsdag 09-08-2016 : De Muur, 38 minuten, 10,2 meter

In de duikgids zeeland was mijn ogen gevallen op duikstek De Muur, één van de laatste stekken in De Grevelingen waar ik nog niet gedoken had. Je hoeft hier geen faciliteiten te verwachten. Er is amper een parkeerplaats en je moet een drukke weg oversteken zonder zebrapad. Verder is er geen trap de dijk over dus je moet goed uitkijken dat je niet uitglijd. Tijdens de duik heb ik helaas weinig bijzonders gezien. De bodem bestaat tot een meter of 6 diep uit hard substraat waarna de bodem overgaat in zand.

Woensdag 10-08-2016: Zeelandbrug, 51 minuten, 15,2 meter

Tijdens deze duik viel me op dat de bodem rondom de bekende sepia rekjes links van de brug behoorlijk veel schade heeft opgelopen na de sepia en zeepaardjes gekte. Het lag er allemaal vrij kaal bij. Na een poosje In oostelijke richting verkend te hebben besloot ik iets dieper te gaan en onder de 10 meter werd de begroeiing mooier. Ik vermoed dat dit is omdat hier veel minder duikers komen. Ik heb deze duik niet veel gezien maar even goed een aantal mooie galatheakreeftjes en zoals altijd bij de Zeelandbrug mooie exemplaren dodemansduim. Na de duik heb ik nog even staan kletsen met Joost Verkerke. Hij kon zelf helaas niet duiken omdat hij stand-by dienst had voor zijn werk.

Vrijdag 12-08-2016 :Zoetersbout, 50 min, 11 meter

Deze middag gingen wij met het gezin vanuit Zeeland naar Scheveningen om daar het internationale vuurwerkshow te gaan bekijken. Zodoende zat een duik op De Kentering er niet in en besloot ik te gaan duiken bij Zoetersbout waar je ook buiten de kentering kan duiken aangezien deze stek aan het einde van een zeearm van de Oosterschelde ligt. Ik had niet zo veel verwacht van deze duik maar werd zeer aangenaam verrast. Wat een prachtige plek om te duiken is dit. Al vrij snel kwam ik een vrij zwemmend baby sepiaatje tegen en toen kon deze duik eigenlijk al niet meer stuk. Een stuk verder zag ik binnen een halve vierkante meter drie zeenaalden. Het onderwater landschap is hier erg mooi en afwisselend. Het enige nadeel van deze stek is dat het erg dicht bij de vaargeul ligt. Het motorgeluid van de nabij passerende boten is voortdurend storend aanwezig.

Zaterdag 13-08-2016 : Plompe toren, 42 minuten, 30,2 meter

Gisteren toen wij op het strand van Scheveningen waren is Edwin van de Kuil met zijn vriendin Ria gearriveerd op de camping. Hij wilde graag langs komen voor een weekend om een paar mooie duiken te maken. Dit is alleen maar leuk natuurlijk want ik duik altijd erg graag met hem. Edwin is een zeer betrouwbare buddy die erg rustig is en altijd in de buurt zwemt. Samen hebben we afgesproken om te gaan duiken bij de Plompe Toren op de hoogwater kentering. We wilde graag eens wat dieper duiken om de verandering in het onderwaterlandschap te zien. Aan de linkerkant van deze stek is de bodem erg afwisselend. Naarmate je dieper gaat kom je stukken zand, hard substraat en hele velden met brokkelsterrren tegen. Deze velden zijn niet zo interessant maar de gedeelten met hard substraat des te meer. Het is eigenlijk niet zo een geschikte plek om diep te duiken want tegen de tijd dat we op 30 meter zaten was er nog maar een paar minuten over voor we de nultijd hadden bereikt. Zodoende begonnen we de opstijging langs de langzaam oplopende bodem. Dit keer hebben we een aantal Noordzeekrabben, prachtige anjelieren en veel kleine visjes waarvan ik de naam niet ken gezien.

Zaterdag 13-08-2016 : Galjoen Zonder Poen, 56 minuten, 17,2 meter

Deze duik was het de bedoeling om het wrak van het Galjoen Zonder Poen (zoals het in de volksmond genoemd word) te gaan zoeken. Dit wrak is vanaf de kant bereikbaar en ligt bij laag water op ongeveer 24 meter diepte. Edwin en ik hadden onze 15 liter flessen gevuld met nitrox zodat we een langere nultijd hadden. Het plan was om schuin tegen de stroming in precies noordelijk uit te zwemmen om ons op 24 meter diepte westelijk met de stroming mee te laten voeren en te zoeken naar de slijpgeul van het wrak. Bij het te water gaan was het zicht nul en we konden onze meters geeneens af lezen. De kentering bleek ook vroeger geweest te zijn als voorspeld en trok ons mee naar het oosten in plaats van naar het westen. Ik kon Edwin eigenlijk geeneens zien maar gelukkig voelde ik zijn hand op mijn schouder en zo begonnen wij op de tast de afdaling. Dit was best spannend aangezien je zonder zicht erg gedesoriënteerd bent. Pas op een meter of 6 diep klaarde het stof op en hadden we fantastisch zicht van een meter of 3 a 4! Op een diepte van 17 meter gaf ik de hoop op om het wrak nog te gaan vinden en gaf ik aan Edwin aan dat ik het wel diep genoeg vond. We zwommen al een poos over het zand en over het algemeen vond ik dit niet zo interessant dus leek het me beter om ondieper te gaan richting het harde substraat. De zandbodem bleek echter alles behalve saai te zijn en er leefde hier van alles. We hebben diverse baby sepiaatjes gezien waarvan sommige zich helemaal ingegraven hadden en slechts de ogen zichtbaar waren. Tientallen platvissen en ontelbaar veel garnaaltjes waren hier te zien. Na een poos bereikten we het gedeelte van het harde substraat weer en hier zagen we een schitterende paling in een spleet tussen de rotsen liggen. Na een poos tegen de stroming ingezwommen te hebben lieten we ons uiteindelijk mee voeren richting het oosten. Aanheft einde zagen we nog een grote vlokslak. Dit was echt een knaller van een duik! Hier doe je het allemaal voor. Eenmaal boven vroegen een tweetal dames ons of er nu eigenlijk wel wat te zien was onder water. Uiteraard hebben we deze vriendelijke dames even uitgelegd dat er wel degelijk wat te zien valt in de prachtige Oosterschelde!

Zondag 14-08-2016 : Zuidweg – De Broezel, 64 minuten, 15,2 meter

Vandaag zou Edwin weer vertrekken maar hij wilde graag nog één duik maken. Op de kentering ging niet lukken in verband met zijn planning dus besloten we te gaan duiken bij Zuidweg –De Broezel. Deze stek ligt vlak bij Zoetersbout en dus ook aan het einde van de zeearm van de Oosterschelde, dus weinig tot geen stroming. Op deze stek word weinig gedoken en dat heeft voordelen. We hadden de stek helemaal voor ons zelf. We klommen het trappetje over de dijk omhoog gingen door het krakkemikkige hek wat daar staat om de schapen tegen te houden. Hier helaas geen duiktrap het water in dus wat dat betreft is een buddy handig zodat je elkaar een beetje houvast kan bieden om te water te raken. Het nadeel van deze stek is dat je een heel eind uit moet zwemmen om een beetje diepte te bereiken. Maar als dat eenmaal gedaan is word de moeite beloond. Het was erg leuk duiken hier en we keken onze ogen uit. Ook hier hebben we weer een vrij zwemmende baby sepia gezien en het aantal zeenaalden viel echt op. Ook hebben we een bruinplooislak gezien. Aan het einde van de duik zette ik bij het ondiepe gedeelte de vaart er in. Ik wilde dit ondiepe en voor mij oninteressante gedeelte eigenlijk overslaan. Dit bleek niet zo slim geweest te zijn want eenmaal boven water vertelde Edwin dat hij een rog gezien had! Waarom heb je me niet geroepen? Dat had hij gedaan maar door het zonlicht dat gemakkelijk door de 2 meter water scheen kon ik zijn lichtsignalen natuurlijk niet meer zien en tja ik zwom ook zo snel. Een gemiste kans maar ik heb even goed genoten van deze duik.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief