Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Snorkelen / Snorkelen in eigen land

Op snorkelsafari in het Grevelingenmeer

Snorkelsafari in eigen land, waarom niet? René Weterings gaat het met dochter Isis ontdekken. Met de boot van De Witte Boulevard gaan zij snorkelen in het Grevelingenmeer.

Welke duiker heeft de vraag niet al eens gehoord? «Is er onder water wel wat te zien dan in Zeeland?» Steeds leg ik dan uit dat het niet te vergelijken is met tropisch water, maar dat de biodiversiteit in Zeeland niet onder doet voor tropische oorden. Om die reden wil ik al een tijdje met mijn dochter Isis gaan snorkelen in Zeeland om haar ook bekend te maken met het Zeeuwse onderwaterleven. Maar het komt er steeds niet van, tot nu.

Samen gaan we op ‘Snorkelsafari in het Grevelingenmeer’ met De Witte Boulevard.  Vroeg uit de veren, want om 9.00 uur worden we verwacht in Haven Springersdiep op de Brouwersdam. We treffen het, het belooft een zonnig dagje te worden en we rijden vol goede moed richting Zeeland.

Op de parkeerplaats staan Leendert en Lydia Verbiest van De Witte Boulevard al op ons te wachten. Als alle gasten er zijn, zijn we klaar voor vertrek. De boot ligt in het water – een mooie stevige RIB van dik zeven meter lang. Iedereen krijgt een reddingsvest en ondertussen worden de trossen losgemaakt.

Voor vertrek vertelt schipper Leendert ons dat we naar het eilandje Ossehoek gaan, vlakbij de Kabbelaarsbank. We glijden met de RIB over het water, het Grevelingenmeer ligt er prachtig bij met de zon op de achtergrond. Het geeft mij een déjà vu van een bootduik op vakantie en ik geniet van de zon ondanks het nog wat frisse windje. De andere gasten, inclusief mijn dochter Isis, lijken het ook naar hun zin te hebben. Na een klein stukje varen worden we op de Ossehoek afgezet en wandelen we een klein stukje naar het knusse strandje aan de zuidzijde. Daar gaan we snorkelen.

  

Onder een partytent staan de materialen voor ons klaar. Alle snorkelaars krijgen een shorty en snorkelvestje. Voor degenen die geen eigen spullen bij zich hebben, zijn er ook een masker met snorkel, schoentjes en vinnen. Na wat passen en meten heeft iedereen de juiste spullen en krijgen we een korte, maar duidelijke instructie. Via het kleine zandstrandje lopen we het ondiepe, maar kristalheldere water in. De eerste grondeltjes schieten al voor onze voeten weg. Isis is meteen enthousiast en ook van de andere gasten hoor ik al wat vrolijke kreten.

Bij het golfbrekertje laten we ons in het water glijden, het snorkelvestje geeft meteen een stabiel gevoel. Het snorkelvestje geeft meer dan voldoende drijfvermogen om op je dooie gemak van de onderwaterwereld te genieten. Het water voelt even erg fris aan, maar dat went snel. We liggen er nog maar net in of ik hoor Isis al de ene na de andere gil slaken. Ze ziet van alles en heeft het maar wat druk om het aan mij te vertellen, al dan niet met haar snorkel nog in haar mond. Op het zand zien we grondeltjes, krabben en garnaaltjes. Eerst zien we er een paar, maar al snel ontdekken we dat het er krioelt van de beestjes.

  

In het water drijven kleine ribkwallen voorbij -gelukkig kunnen die niet steken- en kunnen we van hun sierlijke bewegingen genieten. In het groene zeesla zien we een zeenaaldje wegkruipen en Isis ontdekt een platvisje op het zand. Ik moet wel twee keer kijken, voordat ik het zie. De oesters op het golfbrekertje zijn mooi begroeid, met daartussen af en toe een zeeappeltje. Minuscule spookkreeftjes dansen op de randen van de oesters, het zijn er honderden. Het zonlicht speelt hier prachtig met het bessenwier en het heldere water. Ik merk dat ik als doorgewinterde duiker toch ook echt van het snorkelen kan genieten. Toch wordt het stilletjes aan weer tijd om er uit te gaan, we krijgen het fris. Het is mooi geweest zo.

Op de kant kleden we ons weer om en ik vang de enthousiaste verhalen op van de andere snorkelaars. Sommigen vielen tijdens het snorkelen van de ene in de andere verbazing. Voor mij als duiker is het allemaal heel gewoon, maar zo’n snorkeltrip in het Zeeuwse nat kan de ogen van niet-duikers echt doen openen. We leveren alle spullen in en voldaan stappen we weer in de RIB. Net voor de haven doen we nog een extra rondje om dan het avontuurlijke tripje te beëindigen. Allemaal stappen we met een tevreden gezicht van de boot, ook het gezicht van Isis en mij staat op standje vrolijk. Dit is zeker voor herhaling vatbaar en een echte aanrader voor diegenen die duiken een stap te ver vinden, maar toch eens willen ervaren wat er in Zeeland onder water te zien is. Snorkelen is niet alleen voor tropisch water, dat kan ook heel goed in eigen land!

Praktisch
De snorkelsafari wordt in de zomermaanden verzorgd door De Witte Boulevard Vakantiepark en Duikcentrum en is voor jong en oud. Kinderen moeten ouder dan 8 jaar zijn, in het bezit zijn van zwemdiploma B en worden begeleid door een volwassene. Bij de prijs zijn gebruik van een snorkel, masker, vinnen, shorty en vest inbegrepen. Er wordt gesnorkeld in het Grevelingenmeer of de Oosterschelde. De safari duurt ongeveer 2,5 uur.

Website
www.snorkelsafari.nl

[eerder gepubliceerd in september 2017]

5 reacties

 1. Dat ziet er echt leuk uit! Maar is het niet koud voor de kinderen?

  REAGEREN
  • Leuk was het zeker! Het water is inderdaad wat frisjes, maar daarom is het snorkelen voor ongeveer een half uur ingepland. Dat is lang genoeg om van de onderwaterwereld te genieten en niet te lang waardoor je het te koud krijgt. Natuurlijk verschilt dit per persoon, zeker bij kinderen. Maar desondanks erg leuk om te doen.

   REAGEREN
 2. Hallo,
  ik ga ook regelmatig snorkelen, maar dan vanaf de kant.
  Vooral Nieuwe Kerkweg is prachtig ! Alleen als er flinke golven staan, wordt ik altijd een beetje zeeziek….
  Maar verder is het genieten. Ik duik ook, maar soms heb ik geen buddy, of wil ik veel meer duiken dan een ander.
  Dan is snorkelen de ideale oplossing ! GENIETEN

  REAGEREN
  • Leuk om te lezen Mirjam! Ja het snorkelen is leuk, maar persoonlijk blijft duiken voor mij wel hetgeen ik het liefste doe. 😉

   REAGEREN
 3. Hallo Mirjam, waar ga je precies snorkelen? Ik zou ook graag in Nederlandse wateren op verkenning gaan. Ik houd van diepsnorkelen. Zijn er ook diepere plekken in het grevelingemeer?

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief