Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Op naar onze eigen Shark Week 2016!

Natuurlijk kennen we Shark Week als een week op televisie met alleen maar spannende, ietwat overdreven, documentaires over haaien. Sinds een jaar hebben we in Nederland ook een week die helemaal in het teken staat van deze roofdieren. Vanaf 18 tot 26 juni zijn er zowel in Nederland zelf en op de Nederlandse Antillen diverse activiteiten en acties georganiseerd om aandacht te vragen voor haaien in de Caribische wateren van Nederland. Deze themaweek heet dan ook heel toepasselijk de Dutch Caribbean Shark Week.

Haai_Cariben_Guido Leurs

Foto: Guido Leurs

De week wordt georganiseerd door Save our Sharks NL om aandacht te vragen voor een betere bescherming van haaien in Nederlands-Caribische wateren. De afgelopen 50 tot 60 jaar zijn de wereldwijde haaienpopulaties enorm afgenomen doordat haaien worden bijgevangen in commerciële visserij, dat er gericht op deze dieren wordt gevist voor de vinnen of doordat de leefgebieden (bijvoorbeeld mangroves) sterk in areaal zijn afgenomen. De laatste jaren zijn natuurbeschermingsorganisaties en wetenschappers echter erg goed bezig om deze afname tegen te gaan. Dit doen ze door onderzoek te doen naar de kwetsbaarheid, verspreiding en biologie van specifieke haaiensoorten en de resultaten hiervan te gebruiken voor adequate management plannen en voorlichting van lokale overheden en bevolking.

pijlstaartrog_Cariben_guido Leurs

Foto: Guido Leurs

De afgelopen jaren zijn onderzoeken naar haaien en roggen in de wateren van de Nederlandse Antillen begonnen en komen we steeds meer te weten welke soorten er voorkomen, waar specifieke soorten zich rondom de eilanden bevinden en hoe kwetsbaar ze zijn voor verschillende bronnen van verstoring of exploitatie. De wateren rondom Bonaire en Saba behoren tot het zogenoemde Yarari Shark Sanctuary, waarin haaien en zeezoogdieren sinds september 2015 beschermd zijn. De wateren rondom de overige vier Antillen zouden snel moeten volgen, maar daarvoor is het essentieel dat we meer weten over de haaien om ze efficiënt te kunnen beschermen.

Tijdens een 9-daagse expeditie reizen we met een team van Save our Sharks NL samen met journalisten langs vijf van de zes Antillen om te praten met lokale politici, wetenschappers en bewoners over haaien. Van een high-level conferentie op Sint-Maarten die helemaal in het teken staat van haaien, praten met lokale vissers op Saba tot Curaçao om te spreken met cabaretier Jörgen Raymann. Door middel van een serie blogs wil ik jullie graag vertellen over deze prachtige dieren en hun bescherming rond Sint-Maarten, Saba, Sint Eustatius, Curaçao en Bonaire.

Tekst en foto’s: Guido Leurs

Over Save our Sharks: Het Save Our Sharks project wordt gesponsord door de Nationale Postcode Loterij als onderdeel van de Dutch Caribbean Nature Alliance. Het doel van het project is om aandacht te vragen voor de afnemende haaienpopulaties en om onderzoek, educatie en conversatie te stimuleren over het beschermen van de haaienpopulaties rondom de Nederlands-Caribische eilanden.

Over de auteur: Guido Leurs studeert voor zijn Master Marine Biology aan de Wageningen Universiteit. Al vanaf jonge leeftijd heeft hij een passie voor haaien en onderzoek doen, hiervoor reist hij de wereld over en heeft hij o.a. onderzoek gedaan naar de haaienpopulatie rondom Saba (Nederlandse Bovenwindse Eilanden).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief