Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Op duikvakantie in Duitsland

Wil je deze zomer op duikvakantie maar niet te ver weg? Marloes Otten zocht vijf mooie bestemmingen bij de oosterburen voor je uit!

Baggersee Goch, Goch Ness

Foto: SAMsDIVING

In deze mooie, heldere plas vind je veel flora en fauna. Het meer zelf is omgeven door bomen en ligt in een mooie omgeving. Bij het duikcentrum (op het water!) wordt naast Duits ook Nederlands gesproken, dus je kunt hier met al je vragen in je eigen taal terecht. Ook worden door duikcentrum SAMsDIVING bootduiken aangeboden, waardoor je op andere plaatsen in het meer kunt duiken. Meld je wel aan als je hier wilt duiken.

Het diepste punt van de plas is 27 meter diep. De meeste waterplanten en vissen zijn te vinden tussen de 2 en 8 meter diepte. Maar speciaal voor duikers is er tussen de 6 en 24 meter diepte een beeldenpark onder water aangelegd. Ook liggen er een klein wrakje en een autowrak in het meer. Voor opleidingen zijn er op diverse dieptes platformen geplaatst.

Wil je ook andere duikplaatsen in de omgeving ontdekken? Duikplaats Goch III en ASV liggen op slechts enkele minuten rijden van deze duikplaats.

Deze duikplaats bij Goch ligt net over de grens bij Boxmeer en dus in de omgeving van Nationaal Park de Maasduinen in Nederland en winkelstad Kleef in Duitsland. Qua accommodatie is de keuze uit campings en vakantieparken in de omgeving groot.

Foto: SAMsDiving
Foto: SAMsDiving
Foto: SAMsDiving

Speicherbecken Geeste

Het Speicherbecken is een kunstmatig aangelegde plas, bedoeld als koelwateropslag voor de nabijgelegen kerncentrale in Lingen. Deze grote plas ligt tussen Lingen en Meppen in Nedersaksen. Dat is net over de grens bij Almelo en dus goed aan te rijden vanuit Nederland. De duikplaats staat bekend om de grote hoeveelheid palingen die je hier vooral tijdens een nachtduik kunt zien. Maar ook zitten er zoetwaterkreeftjes, marmergrondels en baarzen. Om deze vissen en kreeftjes een schuilplaats te bieden zijn er diverse steenhopen en rioolbuizen op de bodem gelegd. Ook vind je er andere objecten zoals verkeersborden, een fiets en een wrakje. Afhankelijk van het seizoen kan de begroeiing met waterplanten in het ondiepe deel uitbundig zijn. Tussen deze waterplanten zijn diverse soorten klein onderwaterleven waar te nemen. Wat dieper vind je vooral zoetwatermosselen op de bodem.

Duiken in het Speicherbecken is alleen toegestaan aan de noordwestkant van de plas, achter de boeienlijn. Je moet je vooraf aanmelden bij Tauchclub Hydra in Lingen. Je ontvangt dan een bevestigingsmail dat je mag duiken.

De plas is voorzien van een 850 meter lang strand met ligweide, waardoor het bij goed weer ook goed toeven is voor niet-duikende familieleden. Er is een kinderspeeltuin en een half-pipe voor skaters en skateboarders. Ook kan er mooi gewandeld en gefietst worden rond het Speicherbecken. Er bevindt zich een restaurant en vakantiepark bij het Speicherbecken, maar andere accommodatie is er in de omgeving ook meer dan genoeg.

Foto: Harry Brummelhuis
Foto: Harry Brummelhuis
Foto: Harry Brummelhuis

Kreidesee Hemmoor

Foto: Cees Kassenberg.

De Kreidesee in Hemmoor is één van de bekendste duikbestemmingen in Duitsland. En we noemen het niet voor niets ‘duikbestemming’ want deze voormalige krijtgroeve kent maar liefst 10 duikplaatsen. Onder water vind je oude machines die werden gebruikt voor het verwerken van het krijt, zoals de steenvergruizer de Ruttler, een vrachtwagen, een vliegtuigwrak, de oude kantoren en kabelbaantjes, een compleet bos en natuurlijk de steile krijtwanden. Het zicht in de groeve kan wel 20 meter zijn, maar is ook afhankelijk van het aantal aanwezige duikers. De maximale diepte is 60 meter, waardoor de Kreidesee ook veel technische duikers aantrekt. Vanwege het goede zicht en het vele licht onder water (onder andere door de lichte steensoort van de groeve) is het voor minder ervaren duikers soms moeilijk om de diepte juist in te schatten. Houd je dieptemeter of duikcomputer extra goed in de gaten!

Bij iedere instapplaats aan de Kreidesee staat een bord met wat er op die plek onder water allemaal te zien is. Aan vis kun je onder andere snoekbaars, zalm, forel en stekelbaarsjes tegenkomen verwachten. Vooral in het onderwaterbos kun je de forellen vinden.

De Kreidesee heeft uitstekende faciliteiten. Het duikcentrum is ingesteld op veel duikers, er is een vulstation voor perslucht, nitrox en andere gasmengsels, er zijn uiteraard toiletten, een snackbar, een duikshop en op verschillende plaatsen staan hoge tafels voor het opbouwen en aantrekken van duiksets. Er is een camping bij de groeve en er worden stacaravans en huisjes verhuurd. Dit kan allemaal via het duikcentrum geboekt worden. Ook in de directe omgeving is volop keuze uit accommodaties – van mini-campings en vakantiehuisjes tot vakantieparken en hotels.

Vanwege de diepte van de Kreidesee en de hiermee gepaard gaande lagere temperaturen op diepte, wordt er een aantal eisen gesteld aan de duikers en duikmaterialen. Je bent verplicht om met een dubbele kraan en twee gescheiden automatensets te duiken. Je moet je aanmelden op het duikcentrum en brevet, logboek en bewijs van medische keuring laten zien. Je moet een dagkaart, weekendkaart of tiendagenkaart kopen. Deze zijn verkrijgbaar in het duikcentrum.

Foto: Cees Kassenberg.
Foto: Cees Kassenberg.
Foto: Cees Kassenberg.

Auesee

De Auesee is een bekende duikplaats in de omgeving van Wesel. Er zijn meerdere instapplaatsen bij steigers en een boothelling, zodat je meerdere duikroutes kunt volgen. Duiken is gratis, maar je moet wel parkeergeld betalen.

De waterkwaliteit van de Auesee is bijzonder goed. Het meer is kunstmatig aangelegd, maar kent een grote diversiteit van flora en fauna. In het meer ligt een eiland dat als vogelreservaat dient en op het meer drijven verschillende broedvlotten om de vogels de ruimte te geven voor hun nesten. Langs de oevers van de Auesee zijn veel waterplanten, die een schuilplaats vormen voor jonge vis. De grotere vissen hebben deze schuilplaatsen niet meer nodig – zij houden zich zich ook vooral langs de oevers van het meer op.

Op 8 meter diepte ligt er een oefenplatform en op een diepte van 11 meter een wrak met de naam Poseidon. Het wrak is 8,5 meter lang en werd in 2000 afgezonken voor duikers. Het is begroeid met zoetwatermosselen en sponzen.

In de omgeving kun je een hotel of vakantiewoning boeken of kamperen.

Foto: Sigfried Meier
Foto: Sigfried Meier

Möhnesee

Foto: Michael Symanek

Ruim 40 km voorbij Dortmund ligt de Möhnesee. Het meer ontstond meer dan 100 jaar geleden na de bouw van een stuwdam. Er kan gedoken worden bij de Delecker Bocht, een voormalige steengroeve met een zandbodem. Er zijn verschillende objecten onder water geplaatst, zoals verkeersborden, bomen, een stenen standbeeld en zelfs een glazen doodskist met skelet. De meeste objecten staan rond de 9 meter diepte. De maximumduikdiepte is 28 meter. In de Möhnesee komen vrij veel verschillende vissoorten voor, waaronder meerforel, paling, brasem, voorn, zeelt, karper, snoek en snoekbaars.

Bij de duikplaats ligt duikcentrum ProDive, dat voor informatie over de duikplaats bereikbaar is. Tijdens de weekenden is het duikcentrum geopend en kun je hier terecht voor een dagkaart. Op doordeweekse dagen kun je hier duiken met een toegangskaart voor tien dagen, die je dus vooraf moet aanschaffen. Met deze kaart (die niet persoonsgebonden is) heb je toegang tot het duikgebied. Let op: vooral in het weekend kan het erg druk zijn.

Naast duiken is er meer te doen. Van zwemmen tot midgetgolf, van wandelen en fietsen tot een avonturenspeelpark voor kinderen. Het meer ligt in het natuurpark Arnsbergerwald, waar verschillende wandel- en fietsroutes zijn.

Campings, vakantieparken en hotels zijn er meer dan genoeg in de omgeving – het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Foto: Michael Symanek
Foto: Michael Symanek
Foto: Michael Symanek

Duiken in de Möhnesee

Video: Rafael Wolfförster

COVID-19 informatie

Wegens COVID-19 kunnen de regels en openingstijden van de diverse duikplaatsen wijzigen. Informeer dan ook altijd voor vertrek naar de actuele omstandigheden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief