Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Tweede jurk nu ook terug op Texel

In 2014 vonden sportduikers textiel en verschillende waardevolle objecten in het Palmhoutwrak, een schip dat rond 1650 vergaan is op de Reede van Texel. Na jaren onderzoek zijn veel van deze objecten terug op Texel. Museum Kaap Skil wijdt een tentoonstelling aan de vondsten uit dit bijzondere wrak. Niet alleen de bijzondere jurk die al eerder getoond werd, maar ook een zilveren trouwjurk en honderden andere objecten zijn vanaf 13 november te zien in Museum Kaap Skil.

De ontdekking van zo veel verschillende objecten bij elkaar opent een tijdscapsule die inzicht geeft in het leven van de rijkste klasse van de 17e eeuw. De gevonden jurk werd eerder al wereldnieuws vanwege de uitstekende staat waarin deze bewaard was gebleven. Maar er werd nog meer textiel gevonden en onderzoekers ontdekten dat een deel hiervan bij elkaar nog een jurk vormde en niet zomaar een jurk. Deze oorspronkelijk lichtgekleurde jurk heeft een bijzonder patroon met ingeweven zilveren plaatjes zilver en borduursels van zilverdraad. Het patroon en de rijkdom van de jurk doen vermoeden dat het een trouwjurk betreft, die letterlijk schitterend geweest moet zijn. Hoewel zilver in zout water snel vergaat en de originele pracht niet direct meer zichtbaar is, is in een animatie te zien hoe deze trouwjurk er uitgezien moet hebben.

Still uit onderstaande video.
Still uit onderstaande video.

Het heeft jaren gekost om de honderden vondsten uit het Palmhoutwrak te onderzoeken en voorlopig zijn de onderzoeken ook nog niet klaar. Om de vondsten tentoon te kunnen stellen op Texel en ook te bewaren voor de toekomst werden speciale zuurstofloze vitrines gebouwd, gevuld met stikstof, waarin het textiel getoond wordt aan de bezoekers.

De tentoonstelling is opgedeeld in vier thema’s: rijkdom, stijlvol, intiem en werelds. De pronkbeker is een goed voorbeeld van rijkdom, net als de kalfslederen boekband met het logo van de Engelse koninklijke familie in goud. Een Oosters tapijt, een kaftan, een spiegel en nog meer persoonlijke gebruiks- en siervoorwerpen zijn nu te zien in het museum.

Museum Kaap Skil

In Museum Kaap Skil vind je de vondsten van duikers, vissers en jutters van de vele wrakken rond Texel, waar de Reede van Texel een relatief veilige plek was voor schepen om te laden, lossen en wachten op goede wind, maar waar het bij storm ook niet altijd veilig bleek. In het museum bevindt zich de grootste maritieme maquette ter wereld met 160 schepen en hun verhalen. Naast de tentoonstelling van het Palmhoutwrak is nu ook ‘Wereldreis’ geopend, waarin te zien is hoe wereldwijd de handel was aan de voorwerpen die gevonden zijn in wrakken voor de Texelse kust, die nooit op de plek van bestemming aankwamen.

Nu kun je dus droog een duikje nemen in het verleden, de wrakken en de vondsten! Alle informatie van Museum Kaap Skil vind je hier.

In onderstaande video hoor en zie je de ervaringen van de experts tijdens het onderzoek naar de jurken uit het Palmhoutwrak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief