Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Ook diepzeedieren hebben plastic in hun maag

Wetenschappers hebben voor het eerst plastic aangetroffen in de magen van diepzeedieren.

diepzee_ongewerveldeHet gaat om deeltjes polyester, nylon en acryl die zijn gevonden in de lichamen van onder meer zeekomkommers, heremietkreeften en springkrabben. De dieren werden gevangen op dieptes tussen de 300 en 1800 meter in het midden van de Atlantische en de Indische Oceaan. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

De wetenschappers van de Universiteit van Bristol vermoeden dat het plastic in de maag van de diepzeedieren vooral afkomstig is van de netten van vissers. Verder is het mogelijk dat er plastic deeltjes bijzitten van kledingstukken. Kleding wordt vaak gewassen in water dat uiteindelijk wordt geloosd in zee.

De wetenschappers gebruikten een op afstand bestuurbare onderwaterrobot om het plastic in de diepzee op te sporen. In eerste instantie zochten ze alleen naar deeltjes die op de zeebodem terecht waren gekomen.

 

“We vonden ze in overvloed”, aldus hoofdonderzoekster Michelle Taylor op nieuwssite ScienceDaily. “Aangezien veel dieren op de zeebodem leven, besloten we om ook te onderzoeken of deze dieren het plastic inslikten.” Taylor is geschokt door de vondst van de plastic deeltjes in de lichamen van de zeekomkomkommers, kreeften en krabben. “Het is vooral alarmerend dat we het plastic niet in kustgebieden hebben gevonden, maar op plekken in de oceaan die duizenden kilometers zijn verwijderd van de bronnen van deze vervuiling.”

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief