Onze voorvader: een zeeorganisme zonder anus?
Wetenschappers hebben in China een fossiel ontdekt van een microscopisch zeediertje dat mogelijk de oudste voorouder is van de mens.
Het gaat om een minuscuul zakvormig zeediertje met een groot uitgevallen mond. Het organisme met de naam Saccorhytus leefde 540 miljoen jaar geleden en had opvallend genoeg geen anus. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
De wetenschappers ontdekten het fossiel in een rotsafzetting in de centraal gelegen Chinese provincie Shanxi. De versteende resten van het diertje zijn slechts een millimeter groot. “Met het blote oog zagen de fossielen eruit als kleine zwarte korreltjes, maar onder de microscoop zagen we verbazingwekkend veel details”, verklaart hoofdonderzoeker Simon Conway Morris op nieuwssite New Scientist.
Het zee-organisme leefde waarschijnlijk tussen zandkorrels en voedde zich door andere zeediertjes of deeltjes op te slokken, te verteren en weer uit te spuwen. Het fossiel bevatte geen sporen van een anus.
“Waarschijnlijk kwamen de afvalstoffen gewoon weer via de mond naar buiten, wat vanuit ons perspectief niet erg fris klinkt”, aldus Conway Morris. “Toch vertegenwoordigde dit dier het begin van een grote groep soorten, waar wij als mensen zelf ook toe behoren.”
Het organisme Saccorythus was een van de eerste nieuwmondigen, een superstam van organismen die worden gezien als de voorouder van alle gewervelde dieren, waaronder vissen, reptielen en mensen. Overigens hadden de meeste nieuwmondigen wel een anus.
Bron: NU.nl