Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Het verhaal achter de foto / Natuur

Ontmoet Inspector Clouseau!

Fotograaf Kristian Laine dacht eigenlijk dat er iets mis was met zijn flitsers toen hij tijdens een freedive bij Lady Elliot Island in Australië deze foto van een manta maakte. De manta op de foto was namelijk helemaal roze!

Foto: Kristian Laine

Maar er was helemaal niets mis met zijn fotoapparatuur. Kristian had Inspector Clouseau voor de lens gekregen – voor zover bekend de enige roze manta ter wereld. Inspector Clouseau werd vernoemd daar de onhandige detective uit de Pink Panther films. In 2015 werd deze mannelijke manta voor het eerst gezien. Sindsdien is hij nog maar een paar keer waargenomen.

Zwart-wit

Vóór Inspector Clouseau werd gespot, waren er drie kleurpatronen voor manta’s bekend: helemaal zwart, helemaal wit of, zoals de meeste manta’s, zwart met wit. De patronen op de huid zijn uniek en kunnen worden vergeleken met een vingerafdruk van een mens. Aan de hand van hun patroom kunnen de dieren geïdentificeerd worden, wat het onderzoek makkelijker maakt.

Monster

Eén van de onderzoekers van het Australische Project Manta, Amelia Armstrong, slaagde er in 2016 in om een monster van de huid van Inspector Clouseau te nemen. Daarvoor kon men slechts gissen naar de oorzaak van de roze kleur. Een huidinfectie of een bijzonder dieet werden als mogelijke oorzaken gezien. Na onderzoek van het huidmonster konden deze beide oorzaken uitgesloten worden.

Verschillende manta-experts gaan er nu van uit dat de oorzaak van de roze kleur van Inspector Clouseau het gevolg is van een genetische mutatie. Het gemuteerde gen is van invloed op melanine, een pigment dat de kleur van de huid bepaalt. Van andere dieren kent men erythrisme, een mutatie in de genen die voor een rode of roze verkleuring van de huid of vacht zorgt. Ook bij vissen zijn er eerder mutaties waargenomen waardoor de kleur veranderde, dus helemaal uitzonderlijk is het niet.

Lady Elliot Island

Een bezoek aan Lady Elliot Island is meer dan de moeite waard. Haaien, schildpadden en natuurlijk manta’s behoren tot de vaste gasten op de meer dan 20 duikplaatsen rond het eiland. Als je specifiek gaat voor een ontmoeting met Inspector Clouseau, moeten we je teleurstellen. In de afgelopen vijf jaar liet hij zich nog geen tien keer zien, dus de kans op een persoonlijke meet&greet is klein…

Met dank aan Kristian voor het beschikbaar stellen van deze fantastische foto. Meer foto’s van de roze manta en ander onderwaterleven vind je op de website van Kristian Laine.

2 reacties

  1. Hoe cool is dat! Je zal het maar gezien hebben!

    REAGEREN
  2. Hoe bijzonder is dit!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief