Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onderzoekers: zesde van zeeleven zal binnen 80 jaar weg zijn

Een zesde van al het leven in de zeeën en oceanen is binnen tachtig jaar verdwenen als de opwarming van de aarde in het huidige tempo doorgaat.

Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd internationale onderzoek door een internationaal team van mariene biologen. Met elke extra graad die het zeewater opwarmt, wordt gemiddeld 5 procent van al het zeeleven gedood.

Als er geen concrete maatregelen tegen de CO2-uitstoot worden genomen, zal de gemiddelde temperatuur op aarde in het jaar 2100 ruim 3 graden hoger zijn dan nu en zal 17 procent van het zeeleven als gevolg daarvan zijn verdwenen.

Door de opwarming van het water neemt de kwaliteit van het zeewater af. De oceanen zullen zuurder worden en minder zuurstof bevatten, waardoor het voor sommige dieren moeilijker of onmogelijk wordt om te overleven. En dat heeft ook gevolgen voor de mens, aldus de onderzoekers. Een groot deel van de wereldbevolking is voor voedsel en levensonderhoud immers afhankelijk van het leven in de oceanen.

De wetenschap dat de opwarming van de aarde invloed heeft op de flora en fauna is niet nieuw. Maar het was tot nu toe niet bekend dat het leven in de oceanen zo snel en zo hard door de temperatuurstijgingen getroffen zal worden. De berekeningen zijn gebaseerd op zes verschillende rekenmodellen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief