Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onderzeeër opent het mosselseizoen

De Drebbel, Nederlands eigen onderzeeboot, heeft gisteren in de Oosterschelde het mosselseizoen geopend door de ‘eerste’ mosseloogst boven water te brengen.

Een maand later dan gepland is op 1 augustus de aftrap gegeven voor het mosselseizoen. Op ludieke wijze. De Drebbel, de onderzeeboot van Emile van Essen, bracht de mand met de ‘eerste’ oogst boven water.

Dit jaar duurde het langer dan gebruikelijk voordat de Zeeuwse mosselen rijp waren. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: «Mosselen zijn een natuurproduct. De ene keer word je al vroeg in het seizoen blij verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden. Dit jaar is dat later. Het is en blijft gissen naar de reden. Is het de winter die langer aanhield? Niemand die het weet.»

Na 25 jaar vernieuwing mosselpercelen in Waddenzee en Oosterschelde

Het afgelopen jaar hebben de mosselsector, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, NGO’s, Rijkswaterstaat en garnalenvissers intensief samengewerkt aan een optimalisatieplan voor de kweek van de Zeeuwse mossel in de Waddenzee en Oosterschelde. De mossel is een natuurproduct. De dynamiek van de natuur, zoals verzanding en veranderende stroming, heeft hierdoor direct invloed op de kweek. Verschillende gebieden zijn inmiddels niet meer bruikbaar. Voor het eerst in bijna 25 jaar worden de bakens daarom letterlijk verzet. De onderwaterakkers schuiven wat op en meerdere hectares worden teruggegeven aan de natuur.

  

Toeren met de sub

Met de onderzeeër werd een toertje gemaakt door het mosselperceel. Wil jij ook eens onder water kijken vanuit de onderzeeër, dan kan dat. Niet in de Oosterschelde, maar wel in de Vinkeveense Plassen bij Scuba-Academie. Kijk voor informatie en afvaarten op de website.

Foto’s: Cees Kassenberg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief