Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onderzeeër geïmplodeerd op 10.000 meter diepte

Eén van de diepst duikende onderzeeërs ter wereld is waarschijnlijk geïmplodeerd in een kloof in de zeebodem ten noordoosten van Nieuw-Zeeland.

Het onbemande voertuig is tijdens een missie in de ongeveer 10.000 meter diepe Kermadectrog vermoedelijk bezweken onder de extreme druk die er heerst. Wetenschappers verloren op 10 mei al het contact met de computergestuurde onderwaterrobot Nereus.  Inmiddels gaan de onderzoekers ervan uit dat de onderzeeër in stukken op de zeebodem ligt, zo meldt New Scientist.

Zeekomkommer

De Nereus gaf zijn laatste signaal op 9.990 meter diepte, nadat het voertuig een zeekomkommer had opgepikt in de Kermadetrog. In zee zijn inmiddels brokstukken van het voertuig gevonden. Nader onderzoek moet uitwijzen of de onderzeeër inderdaad is geïmplodeerd. Nereus was één van de diepst duikende onderzeeërs ter wereld. De onderwaterrobot van het Woods Hole Oceanographic Institute werd in 2008 gebouwd. Het voertuig bereikte een recorddiepte van 10.920 meter.

“Nereus hielp ons plekken te verkennen die nog nooit iemand had gezien, en vragen te stellen die anders nooit zouden zijn gesteld”, verklaart hoofdonderzoeker Timothy Shank op persbureau UPI. 

Risico

Volgens de wetenschappers die Nereus bouwden, is implosie altijd een risico bij duiken op 10.000 meter diepte.  “Het ongelukkige verlies van Nereus onderstreept de moeilijkheidsgraad van het werk op deze immense diepte en bij deze druk”, aldus onderzoeker Larry Madin

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief